петак, 07. маја 2021. | 23:47

Велика куповина српских производа, 30 милиона евра робе ушло на Косово

Након суспензије стопостотних такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине и увођења реципроцитета за робу из Србије, од 1. априлла је 30 милиона евра робе ушло из централне Србије на Косово, пише Љајми.

 

Портпарол косовске царине Адриатик Ставилеци рекао је да је роба из Србије углавном храна, попут брашна и пшенице.

“Од одлуке владе, од 1. априла до данас, ушло је око 30 милиона. Углавном производи прехрамбене индустрије и производи попут брашна и пшенице”, рекао је Ставилеци за Љајми.

Председник Косовског пословног савеза (АКБ) Агим Шахини рекао је да су Косовари почели да троше српску робу.

Према његовим речима, упркос наметању такси и кампањи коју је спровело удружење, сиромаштво је утицало на становнике Косова да се не одрекну српске робе, јер, како је нагласио за Љајми, цене српских производа су ниже и доступније њиховом џепу.

Шахини је најавио да ће након отварања прелаза косовска предузећа бити још више орјентисана на српско тржиште.

“Има неких потрошача који бојкотују ту робу, али изостала су већа упозороња грађана зашто те производе не треба куповати. И на основу те чињенице, косовска предузец́а су сада орјентисана на Србију“, рекао је Шахини.

Додао је да грађани и даље конзумирају српске производе, јер нема стратегије за заштиту и помоц́ грађанима.

“Освешц́еност потрошача Косовара, упркос чињеници да удружење води кампању против српских производа од 2003, упркос порезу који је у овом периоду нанео велики ударац српској привреди, порез који је зауставио производњу Србије на Косову, али када сиромаштво погађа грађане и државу и недостаје рука државе која би помогла својим грађанима, а најављени пакет још није реализован и када су грађани и многи радници остали без плата и у приватном и јавном сектору, а свако је примао своје плате и то на време од приватних пореских обвезника, то потрошаче чини сиромашним.

Али грађанска свест ће остати само ако задржимо активну потрошачку моћ субвенционишући плате радника, подржавајући потрошача и не хранити га изјавама које су без покрића и без наде да ће се извући из сиромаштва“, рекао је Шахини.

Из Привредне коморе Косова речено је за Љајми да још немају податке о томе да ли грађани конзумирају српске производе. Став коморе је да су грађани Косова постали свесни да не треба да конзумирају српске производе.

“Што се тиче постављеног питања, још немамо тачне податке јер је рано, подаци се објављују свака три месеца, али локални производи и даље имају добро тржиште, што значи да нема пада и надамо се да ће грађани бити свесни и посвец́ени потрошњи локалних производа, а не српских“, наведено је у одговору ПКК.

Подели на: