Више од 50 музичара на 17. Међународном џез и блуз фестивалу NORTHCITY

Више од 50 музичара са четири континента, од Америке  преко Енглеске и Европе учествоваће на 17. Међународном џез и блуз фестивалу Northcity који почиње сутра у Косовској Митровици, најавили су на данашњој конференцији за штампу организатори фестивала.

 

Као и ранијих година главне фестивалске вечери одржаће се у Дому културе „Трепча“ у Звечану 17. и 18. маја  када ће наступити хедлајнери фестивала, и то, у петак у 21 сат Igor Vince & his drum, brass and keys (Србија, Куба, Бразил),  а затим певачица Jo Harman (Лондон). У суботу вече наступиће Igor Willcox quartet ( Бразил) и Jonathon Long (Луизијана –САД).

На лејк стејџу на језеру Газиводе, који је прошле године уведен у оквиру фестивала ове године, у суботу са почетком у 16 сати наступиће популарни екс Ју бенд из Северне Македоније Леб и сол.

Познати митровачки гитариста Петар Ракић и оснивач некадашњег аматерског Биг бенда у Косовској Митровици, одакле је и кренула идеја о оснивању џез фестивала на овим просторима, испред Организационог одбора представио је програм овогодишњег фестивала рекавши да нас очекује богатсво и шаренило звука од џеза и блуза, соула, до латино америчких и звукова Африке – фјужн звук обојен џезом.

Он је говоривши о сваком бенду појединачно издвојио Бенд Минг који ће наступити 16. маја у Сохо бару у Косовској Митровици. Реч је  о вокалном квартету који негује џез и који је, како је рекао Ракић, вратио вокални џез у Србију.  Посебно драгоцено за Косовску Митровицу је то што је чланица овог бенда и Милица Добрић из овог града.

-То је наше дете одавде. То је и сврха нашег џез и блуз фестивала, јер ко год дође из Бразила Енглеске је добродошао , али битно  нам је и да из Митровице имамо некога, то је та нова џез генерација, што значи да имамо будућност џеза и самог фестивала на нашим просторима- казао је Ракић.

Васиљ Аџић, испред организатора фестивала,  је посебно најавио Џо Харман која долази из Лондона рекавши да је то будућа звезда у музици коју пева, а то су блуз, сол и рок. Такође, издвојио је и Џонатана Бугија Лонга, изванреданог гитаристу који се наслање на наслеђе чикашких блуз гитариста. Његов звук је обогаћен џез фразом и фанки фразом. Како је рекао, реч је о модерном  блуз гитаристи који је Европи непознат и да је ексклузива фестивала што доводи овог музичара по први пут у овај део света.

Миљана Дунђерин, такође из Организационог одбора фестивала, рекла је да посетиоце на овогодишњем Northcity фестивалу очекује широка лепез различитог звука, што стандарног џез и блуз, што новог фјужн звука. Она је најавила и остале учеснике фестивала  а то су Блу атак из Турске, затим Београдски соул секстет и Џејмс Браун трибјут из Београда.

Као увод у фестивал у току је Ликовна колонија колективних слика која  је од прошле године део фестивала.

-Сваке године трудимо се да, поред музичког перформанса, фестивалске дане попунимо и са неким другим културним садржајима који се тичу перформанса, глуме, сликања. Већ другу годину заредом радимо колективну слику. Концепт је да се више уметника окупи око једног платна и да на њему цртају независно један од другог, свако својом техником, онако како ко жели и осећа- каже Василије Аџић.

Он наглашава  да колонија негује заједничко стварање и радост у зејдничком стварању дела,  као и да је реч о интересантантом концепту сличном џем сешну у музици.  Колонија се завршава изложбом 15. маја у галерији „Акваријус“.

Организатори фестивала су АЗИП и Унија М а уз техничку подршку Студентског центра у Косовској Митровици. Спонзори и пријатељи фестивала су Европска уника, МТС, Колашин превоз, Комерцијална банка и други.
С.К.

Подели на: