Влада донела одлуку да држављани Албаније могу у Србију само са личном картом

Влада Републике Србије је на данашњој седници дала сагласност за исплату једнократне помоћи од по 10.000 динара запосленима у установама социјалне заштите и усвојила програм распореда и коришћења субвенција за подршку раду туристичких агенција због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом коронавируса.

 

 

На седници Владе донета је Уредба о центрима спољне трговине у иностранству, којом се омогућава Влади Србије и Привредној комори Србије рад на заједничкој промоцији државе и привреде. Усвајањем овог акта уређују се статус, послови и начин оснивања центара спољне трговине у иностранству.

Влада Србије усвојила је одлуку којом се омогућава држављанима Републике Албаније улазак на територију Републике Србије без путне исправе, са важећом биометријском личном картом.

Ова одлука резултат је потписаног међудржавног споразума између две земље којом ће се олакшати проток људи, робе и капитала.

Због ангажовања на лечењу и спречавању ширења епидемије заразне болести ковид – 19, чланови владе дали су сагласност да се исплати једнократна новчана помоћ од по 10.000 динара запосленима у установама социјалне заштите за смештај корисника чије се радно ангажовање у потпуности или делимично финансира из буџета Републике Србије.

Исти износ биће исплаћен професионалним припадницима Војске Србије у војноздравственим установама, као и здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова.

Ова једнократна новчана помоћ биће исплаћена здравственим радницима у заводима за извршење кривичних санкција, као и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије.

На данашњој седници усвојен је Програм распореда и коришћења субвенција за подршку раду туристичких агенција, организатора туристичких путовања због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести ковиђ19. Влада Србије за ове намене одобрила је 150 милиона динара.

Закључком владе Историјски музеј Србије биће пресељен у објекат Главне железничке станице у Београду, који је и сам споменик културе од великог значаја.

Историјски музеј се до сада налазио на три локације, што је отежавало његов рад и бригу о културно-историјском наслеђу, а пресељењем у нови објекат добиће могућност да своју делатност остварује на адекватан начин, наводи се у саопштењу.

Подели на: