субота, 08. маја 2021. | 17:34

Вучић: Не гледамо Приштину “војним двогледом”, већ желимо договор

Председник Александар Вучић Београд не само да не гледа “војним двогледом” ка Тирани и Приштини, већ жели разговор и договор.

 

Вучић је тако реаговао на изјаву Аљбина Куртија да му договор са Београдом није међу приоритетима, и да би Србија требало да се суочи са сопственом прошлошћу, “уместо да на Косово и Албанију гледа војним двогледом”.

“Курти се много дружи са Радом Трајковић, па би да уређује политичку сцену у Београду. Немам ништа против, знам још једног који је рекао да сам готов до Светог Николе, прошле године… Рамуш Харадинај, али је он изгледа пре мене завршио”, рекао је Вучић у изјави новинарима.

Вучић је истакао да је опсесивна жеља многих албанских политичара да га не виде на власти, те подсетио да је Курти још 2016. године рекао да је највећа опасност по независно Косово –Александар Вучић.

На констатацију да је Курти рекао да таксе на српску робу неће укинути док Србија не дозволи њиховој роби слободан извоз, Вучић је истакао да не зна шта Приштина заправо жели.

“Имате ЦЕФТА споразум, имате потпуно слободан извоз, из вашег угла. Из нашег угла, то је трговина са централном Србију, али свеједно. Не знам на шта они мисле и шта желе”, навео је Вучић.

Указао је да би требало сачекати да се формира влада у Приштини.

“Тај циркус око њиховог формирања владе трајаће много дуже него што су најавили у почетку”, закључио је Вучић.

Поводом паљења књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића, Вучић каже да ће надлежне институције утврдити да ли иза тога стоје чланови СНС, како, према његовим речима, спинује СЗС, или њихови људи.

“Имамо фотографије тих људи на местима где нико из СНС није био. Видећете и сами ускоро. Народ ће још једном да се увери ко је говори истину”, тврди председник.

Вучић је прокоментарисао изјаву Бошка Обрадовића да није тачно да су ухапшена три лица која су палила Весићеву књигу.

“Он каже да ми кажемо да су лица ухапшена, а ми то никада нисмо рекли…Или да су приведена.. А моје питање је: како он то зна? Или су му они који су то починили јавили да су још код куће и да седе мирно?”, каже Вучић.

Паљење књиге, истакао је председник, није неко бог зна какво кривично дело, али је ужасно с моралне тачке гледишта.

Према његовим речима, јавност ће бити обавештена о свему, када полиција или други надлежни органи утврде идентитет апсолутно свих лица, која су умешана у паљење књиге.

Вучић је новинарима у Врањској Бањи рекао и да ће искористити сутрашњи састанак са министром привреде Немачке Петером Алтмајером да поново покуша да доведе “Фолксваген” у Србију .

Подели на: