недеља, 01. августа 2021. | 10:36

Вучић: Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија

Председник Александар Вучић рекао је новинарима да је садашња ситуација у Црној Гори тешка. Ми немамо избора, у границама у којима можемо бићемо уз свој народ и СПЦ, рекао је председник Србије. Не постоје разговори, идеје или било какво решење око било чега за Косово, истакао је Вучић.

 

Александар Вучић рекао је да је тешка ситуација у Црној Гори, након обиласка новоотвореног површинског откопа Радљево-Север у оквиру рударског басена “Колубара”.

“Не смете да се мештате у унутрашње ствари друге државе, а у путању је и СПЦ. Ми не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија. Изразио сам уверење са патријархом Иринејем да ће власт разумети. Ми немамо избора, у границама у којима можемо бићемо уз свој народ и СПЦ”, рекао је председник.

Одговарајући на питање новинара о изборима, Вучић каже да је прошло више од четири године од када нисмо имали изборе.

“У демократијама немате изборе после истека тог рока, код нас је тако, неку су хтели да одлажу изборе”, указао је Вучић, додајући да су одложени и због ситуације са коронвирусом.

О Косову слушам приче од 2012. године, каже Вучић и додаје да “неки иду по западним амбасадама и говоре да вам Вучић никада неће дати ништа по питању Косова”.

“Мораће да призна Косово и зато му се жури. Нигде нам се не жури. Не постоје разговори и идеје или било какво решење око било чега за Косово”, истакао је Вучић.

Истсакао је да ће се увек залагати за очување мира.

Говорећи о кредитима, Вучић каже да када узмете податке од ММФ-а и Светске банке – Србија ће за све њих бити прва или друга у Европи по стопи раста.

“Свака од тих институција каже да је јавни дуг под контролом. Без обзира да ли узимамо занављање или се задужујемо не остављамо веће обавезе деци, већ улажемо новац у фабрике, производне системе”, подвлачи Вучић.

“Прошли смо једнако добро као Словенија”, каже председник и додаје да не постоји нико ко ће да вам каже да ће у Србији бити лошије стање него у некој другој земљи у Европи.

“Јуче смо имали разговоре са Европском инвестиционом банком, желимо да подигнемо нашу земљу што је могуће пре, закључио је Вучић.

Подели на: