уторак, 27. јула 2021. | 16:42

Вучић: Нисам председник мале групе која прави буку

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, за аустријски јавни сервис ОРФ, да је опозиција против свега што он предложи, а притом, истиче, нема ниједну идеју. Говорио је и о ванредним парламентарним изборима, НАТО бомбардовању, медијима, као и о европском путу Србије. Најављујући интервју, водитељ дневника указао је на то да се од почетка децембра одржавају демонстрације против Александра Вучића, који је ставио у изглед превремене изборе.

 

Очекивало би се, истиче ОРФ, да би опозиција требало да се радује томе, али чињеница је да она то доживљава као претњу.

“Александар Вучић је најпопуларнији политичар у Србији, и то не само због тога што влада медијском сценом. Опозиција тврди да нема слободних медија, што председник одбацује”, истакао је водитељ дневника најављујући прилог из Београда.

Дописник ОРФ-а из Београда Кристијан Вершиц, на почетку прилога, указао је на то да у Србији пада незапосленост, расту плате, али да је многим Србима тај напредак недовољно брз – што се испољава демонстрацијама. Опозицији, како је нагласио, недостаје јасна заједничка линија, али и политичар са харизмом.

Вучић је подсетио да је и раније био суочен са протестима, то јест 2014, 2016 и 2017. године.

“Свако има право да демонстрира, јер смо слободна, демократска земља. Радите шта год вам је воља, чак кршите закон, али немојте само насиље да примењујете. Полиција се није ни појављивала, није интервенисала. Онда су починили насиље и ушли у РТС, па су починили насиље и овде у намери да ограниче мени кретање. Њихов проблем је што се не плашим.

Подсетио је да је и тада рекао да неће да разговара са “онима који имају само лични интерес”.

“Који представљају тајкунску заједницу у Србији, са једним фашистом. Оно што они раде нису радиле ни СА јединице. Наведите ми где је то неко дошао на идеју да заменику градоначелника забрани кретање… Они се тиме поносе. То је Јобик једанпут покушао и нико више”, објаснио је Вучић.

Истакао је да нема о чему да разговара и преговара са њима, те да грађани у Европи треба да знају да они, како каже, мисле само да буду против свега што власт предложи, против свих компромиса.

“Ко је допринео косовској независности? У њихово време отишла је и Црна Гора. Крив сам што сам отворио 200 фабрика, а они затворили 3.000. Јел’ истина да је привредни раст прошле године био 4,4 одсто, да имамо суфицит у буџету, да смо смањили незапосленост на око 12 одсто, да смо преокренули трајекторију јавног дуга? О чему да са вама преговарам? О томе да бисте могли да пљачкате или да се плашим и тресем од страха што на три метра нешто вичу и заурлају”, упитао је Вучић.

Нагласио је да је изабран да штити интересе народа, те да је председник свих грађана, а не мале групе која шета, и која то не чини у посебно великом броју.

Замолио је дописника ОРФ-а да присуствује 19. априла окупљању у оквиру кампање “Будућност Србије” у Београду да види колико људи ће бити више од оних који су само гласни.

ОРФ указује на то да није само опозиција та која пребацује Вучићу да врши притисак на медије, већ да то чине и међународне организације, међу којима и Репортери без граница, на чијој је ранг-листи Србија за годину дана пала за десет места, као и Фридомхаус, који говори о делимичној слободи медија.

Упитан за медијску ситуацију, Вучић је рекао да нема утисак да се она погоршала, али и додао да је спреман да разговара и види шта може да се уради.

“Реците да ли је неко нападанији у медијима у Србији, да против неког има више текстова него што има против мене у Недељнику, Времену, НИН-у, Блицу, најутицајнијим дневним и недељним новинама. Имате цела два канала који се налазе под редним бројем један и два који ништа друго не раде већ воде 24-часовну кампању против мене”, констатовао је Вучић додајући да је прича да наводно врши притисак на медије извињење опозиције својим бирачима зато што су, истиче, “неспособни да га победе аргументима и програмом”.

Увек ће, према његовим речима, рећи да је то због стања у медијима. Додао је да то говоре у ери друштвених мрежа, када је 83 одсто грађана Србије на тим мрежама.

Осврнуо се и на медијску стратегију, за коју је казао да је усвојена и да је неопходна имплементација.

Указао је да није директно учествовао у изради, али да претпоставља да су уважене све примедбе свих оних који нису задовољни тренутном ситуацијом око финансирања, те да има за циљ да направи једнаке услове за све.

Истакао је да је важно да има мање поларизације у медијима и више објективнијег приступа.

Упитан да ли су кажњени нападачи на новинаре, као што је председник општине Гроцка, Вучић је подсетио да је у том случају то лице провело 45 дана у притвору, и да му иде процес по убрзаном поступку.

“Држава је све урадила у том случају, иако није било лако открити четири круга људи. Међутим, да ли су кажњени они који су тукли новинарке Пинка које им се не свиђају, попут Бошка Обрадовића? Још чекамо да видимо када ће бити кажњени, а песницама су их тукли”, додао је Вучић.

Председник је објаснио и да се на седници Председништва СНС-а уздржао када је у питању расписивање ванредних парламентарних избора, пре свега због државних интереса.

Вучић је, у интервјуу који је у целини на свом Фејсбук профилу објавио дописник ОРФ-а из Београда, навео да су два разлога за то што се уздржао од гласања:

“Први је што не желим да затворимо врата потенцијалном дијалогу са Албанцима, уколико укину таксе. Сматрам да је разговор и покушај решавања косовског проблема од кључног значаја за будућност Србије. Други је да желимо да покажемо пуну стабилност целом свету, озбиљност и одговорност. Боримо се за различите врсте инвестиција”, објаснио је Вучић на питање зашто се уздржао и има ли то везе са, на пример, доласком “Фолксвагена”.

“Још неко време ћемо чекати Албанце, борићемо се за инвестиције и смањивање незапослености и онда ћемо донети одлуку”, додао је и нагласио да ће то бити у скорије време.

Када је реч о Косову, упитан да ли је у последња три месеца било помака и да ли има “светла на крају тунела”, Вучић је одговорио да нема шта ново да каже.

“Већ пет месеци, од када су уведене таксе против Србије, никакав напредак не постоји. Албанци не желе разговоре, донели су чак и платформу против дијалога. Нисам оптимистичан, али се уздам у западне земље које могу да изврше притисак на Албанце да своје противправне одлуке промене. Ако се то не деси, добро је да сачувамо мир, иако то неће бити лако”, рекао је председник.

На питање да ли се положај Србије, две деценије од почетка НАТО бомбардовања променио, Вучић је указао да је Србија, од светске парије, постала земља са много више пријатеља и могућности за разговоре, земља која се налази на европском путу.

“Србија има право на своје интересе, има право то и да тражи и испуњава, да се понаша као суверена и самостална држава, која је на европском путу на којем има обавезу да испуњава европске норме. Јесмо ли увек најуспешнији? Волео бих да смо бржи и ефикаснији. Задовољан сам поштовањем које Србија има, али и које Србија другима показује и већима и мањима”, нагласио је Вучић.

На констатацију да се, поводом 20. годишњице почетка НАТО бомбардовања, у медијима мало могло прочитати о грешкама тадашњег руководства, које је водило ка тој акцији бивших савезника, Вучић је подсетио да је у Нишу рекао да не постоји ништа што може да оправда агресију коју је НАТО спровео.

“Мислим да то никада више НАТО и нико други не би урадио. Не желим да оправдам НАТО агресију. Али, нема никакве сумње да ми нисмо увек радили најбоље ствари и имали прави избор. Нема сумње да људи који су водили Србију у том тренутку нису добро рачунали са последицама и свим што ће да се догоди”, каже Вучић.

То, додаје, нема везе са оправдавањем НАТО агресије, која не може да се оправда.

“Као што бисте рекли сада да је крив Небојша Стефановић што су неки упали у РТС, лупали стакла, тестером претили. Нисмо поставили довољан број полицајаца, јер коме би пало на памет да ће неко да се понаша тако неодговорно и руши све пред собом. Тако је и у овом случају. Србија је морала да се понаша одговорније, али не сноси кривицу за НАТО агресију. Људи знају ко је убијао”, нагласио је Вучић.

Указао је на то да се и као премијер трудио, а да се и као председник труди и да ће се трудити да Србија више никада не буде у таквој позицији.

Што се односа са Западом тиче, Вучић је подсетио да се Београд налази на европском путу, да Србија 68 одсто трговинске размене има са Европом, уз 15 одсто са земљама које су на путу ка чланству у Унији, као и да жели да припада том типу друштва, али и да има добре односе са Русијом.

“Европа треба да каже жели ли Србију. Када чујем причу о владавини права, а знам да је у неким земљама ЕУ лошије стање, знам да то није прави разлог, јер увек брзо пређемо на питање Косова, о чему претежно разговарамо са свима. Треба Европа да каже шта жели од Србије, да ли нас види као свој део”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је државна секретарка у Министарству спољних послова Француске приликом посете Србији рекла да скептицизам преовлађује у земљама ЕУ и да је тешко очекивати ширења у наредном периоду.

“Какву реакцију после тога очекујете од Срба, иако је у реду што је рекла истину. Да кажу ‘хвала што нас не желите’? Рећи ће ‘имамо пријатеље и на другој страни’. Не можете да се љутите због тога”, навео је Вучић.

Вершиц је указао да у те пријатеље спада и руски председник Владимир Путин, који је у јануару боравио у Београду, те да утицај Русије и Кине постаје све већи што се дуже чека на јасну европску перспективу.

Међутим, Вучић је истакао да Србија стално слуша да мора да уради “ово и оно”, а није одговорила реципрочно на таксе, платформу Приштине, неформирање ЗСО, на одлуку о формирању војске.

“Је л’ неко рекао хвала на уздржаности? Једино што је речено је ‘позивамо обе стране’ на нешто. Не можемо да трпимо такво лицемерје”, критиковао је даље.

Када је реч о одласку становништва у иностранство, рекао је да људи немају више стрпљења, као и да имамо већ хиљаде и хиљаде породица које живе у Аустрији или Немачкој, које су у стању да доведу нове људе, који желе тако да помогну, али и да не буду усамљени.

“То су широки социјални, демографски и сваке друге врсте проблеми. Надам се да за неколико година драматичнијим поправљањем стандарда можемо против тога да се боримо. У Србији је плата била 329 евра, а данас је 462, што је раст од 40 одсто, али и даље мало и недовољно у поређењу са Аустријом, где могу да добију по 2.000 и 3.000 евра”, објаснио је и додао да је то нормално у ери глобализације, и да је даљи фактор што има много Срба тамо који придошле пријатељски дочекују.

Упитан за регионалну сарадњу оценио је да није лако говорити на ту тему, јер су сви на Блакану научили да причају оно што Европа воли да чује – да је она добра, али да је суштина да сарадња није на највишем нивоу.

“Много проблема има између нас, плашим се и много сујете, а надам се да Србија није најлошији пример по том питању. Много тога смо прећуткивали што је о Србији говорено желећи да градимо боље односе. Будућност видим у регионалној економској зони, у јединственом тржишту, потпуној слободи кретања људи, капитала, услуга. То је једини начин и тада би Балкан могао да постане једна врста економског мотора. До тада, плашим се да ћемо имати све већи одлив људи”, рекао је Вучић.

Додао је да Балкан “од силног јунаштва свих нас постаје празна територија без икаквог значаја”.

“Брда и планине су лепе за фотографије, али без људи не значе ништа. Надам се да ћемо разумети да само заједно можемо да идемо напред”, закључио је председник.

Подели на: