среда, 22. септембра 2021. | 09:28

Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора Јапана, Кипра и Швајцарске

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Јапана, Кипра и Швајцарске и пожелео им добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду.

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана Такахика Кацумате, који му је пренео поруку цара Нарухита.”Јапански цар је изразио искрено саосећање поводом здравствене ситуације у Србији изазване коронавирусом и наду за даље унапређење сарадње и пријатељства двеју земаља”, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

Председник Вучић је узвратио поздраве и упутио позив јапанском цару да посети нашу земљу, истакавши да би изузетна прилика било обележавање 40-огодишњице дипломатских односа Београда и Токија.

Пожелевши добродошлицу амбасадору Кацумати, председник Вучић је рекао да га радује што ће већ следеће недеље у Инђији заједно присуствовати полагању камена темељца за нову фабрику гума Тојо, што сведочи о интересовању јапанских инвеститора за улагање на српском тржишту, као и о њиховом задовољству условима за пословање у нашој земљи.

Он је такође рекао да се значај јапанских инвестиција огледа и у томе што у Србију доносе и радну етику, по којој су Јапанци познати.

Двојица саговорника су се сагласили да су политички дијалог и економска сарадња добили на замаху после посете тадашњег премијера Абеа, прве тог нивоа после три деценије.

Председник Вучић је рекао, да је том приликом, Абе показао разумевање за ситуацију у Србији и региону. Он је изразио очекивање да ће имати прилику да угости и премијера Сугу.

Амбасадор Кацумата је рекао да Јапан подржава уједињену Европу и реформе које се спроводе на европском путу, посебно кроз механизам сарадње са Западним Балканом, коју је после посете региону установио тадашњи премијер Абе.

Председник Вучић је изразио захвалност за разноврсну финансијску, материјалну и техничку помоћ коју Јапан упућује Србији, а која је у последњих двадесет година премашила пола милијарде евра.

Акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу предао је данас и новоименовани амбасадор Републике Кипар Димитриос Теофилакту, који му је пренео поздраве председника Никоса Анастасијадиса.

Пожелевши амбасадору Теофилактуу пријатан боравак у Београду и успех у раду, председник Вучић је истакао да га радује што је на дан примопредаје акредитива шеф српске дипломатије Селаковић у посети Никозији, својој првој званичној билатералних посети, јер то сведочи о значају који Србија придаје пријатељству са Кипром.

Он је упутио поздраве председнику Анастасијадису и изразио наду да ће околности ускоро дозволити да га угости у Београду, како би одржали седницу Високог савета за сарадњу Србије и Кипра, као прилике да се обогати српско-кипарска сарадња.

Двојица саговорника су изразили наду да ће се ускоро реализовати и тројни састанак Србије, Кипра и Грчке. Амбасадор Теофилакту је рекао да ће значајан део својих активности посветити економској сарадњи, издвојивши област информационих технологија која пружа много могућности.

Председник Вучић је и овом приликом нагласио да Србија веома цени искрено пријатељство Кипра, који својим ставовима брани међународно право.

Захваливши на подршци Кипра територијалном интегритету Србије, он је истакао да Србија на исти начин подржава територијални интегритет Кипра и да тај приступ неће променити. Такође је захвалио и на подршци коју та земља пружа нашим евроинтеграцијама.

Председник Вучић и амбасадор Теофилакту разговарали су и о дешавањима око кипарског питања и изазовима у источном Медитерану и сагласили се да се обе земље залажу за поштовање међународног права. Амбасадор Теофилакту је захвалио Србији што учествује у мировној мисији УН на Кипру.

Амбасадор Швајцарске предао акредитивна писма Вучићу
Председник Републике примио је и акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Урса Шмида, којем је пожелео добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Шмид су се сагласили да су политички дијалог и економска сарадња двеју земаља у успону. Председник Вучић је изразио наду да ће амбасадор Шмид, као његови претходници, значајан део својих активности посветити привлачењу швајцарских инвестиција на српско тржиште, с обзиром на повољне услове за улагање.

Амбасадор Шмид је рекао да је дошао у Србију са великим ентузијазмом за рад на јачању свеобухватне сарадње, посебно економске, и потврдио да је швајцарски Парламент продужио програм сарадње са нашом земљом.

Председник Вучић је захвалио на помоћи коју Швајцарска, као земља са једним од најбољих образовних система, пружа Србији у успостављању дуалног образовања.

Он је, с тим у вези, изразио задовољство сарадњом са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института. Такође је истакао и значај швајцарске помоћи у оснивању научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Председник Вучић је захвалио Швајцарској на подршци европском путу Србије, коју је и овом приликом амбасадор Шмид изразио.

Двојица саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, као и о глобалним изазовима које је наметнула пандемија коронавируса, посебно за економију.

Председник Вучић је захвалио на помоћи коју је Швајцарска упутила нашој земљи као подршку у борби против ковида 19.

Подели на: