петак, 17. септембра 2021. | 03:30

Вучић: Приштина захтевима за признање одрешила руке Београду

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Приштина од неких земаља тражи признање тзв. независности Косова, чиме крши Вашингтонски споразум, али је истакао да су тиме Београду одрешили руке и указали правац којим треба да иде.

 

 

“Видео сам последње захтеве министра одбране у Приштини који каже да је тражио од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких признање Косова. Добро је да су нас обавестили о том питању, хвала им на томе”, рекао је Вучић у Брусу, пошто је посетио Прокупље и Блаце.

Вучић: Избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију
Председник Вучић каже да избеглице из Авганистана не траже да дођу у Србију, али је истакао да нема ништа против доласка било кога са стране у нашу земљу и зато не разуме шта се, како каже, у нашим главама дешава када је о томе реч.

Одакле таква ксенофобија и мржња, упитао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише то што Приштина прима избеглице из Авганистана.

“Немам ништа против било каквих избеглица… Просто не разумем шта се у нашим главама дешава и одакле таква ксенофобија и мржња. Хоћете да кажете неком детету да нећете да га примите”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија неће бити никакав паркинг за било кога ко долази са стране, али и Да у њој има места за било кога ко долази са стране.

Он је истакао да то представља кршење Вашингтонског споразума, али је захвалио Приштини што је Београду одрешила руке, додајући да тај споразум ионако важи до септембра.

“Тако да су нам указали правац којим треба да идемо и ми ћемо свој посао да радимо”, поручио је Вучић, додајући и да разуме да су Албанци нервозни, јер им ствари не иду како мисле.

На питање новинара како види јединствене политичке наступе албанских странака у српским срединама пред локалне изборе на КиМ, Вучић је рекао да је њихов посао да се уједињавају.

“Нека се уједињавају, то је њихов посао. Ми излазимо уједињено, јер они који нису уједињени и нису иза Српске листе тешко ће добити поверење народа”, рекао је Вучић додајући да се поверење добија на основу заједништва и јединства, а не на основу рушења, као и да то чува наш идентитет и опстанак на КиМ.

Председник је навео да Београд на сваки начин помаже Србима на Косову и Метохији и да ће то још интензивније наставити да ради и убудуће.

Вучић:Морамо се навићи на притиске
Истиче “да се морамо навићи на притиске, јер ће неки радити на разградњи и слабљењу Србије, а наш посао је да радимо на снажнијој Србији”.

“Мислим да је потпуно јасно да ће притисак долазити из земаља и делова света који су признали независност Косова, многих који желе под плаштом стварање функционалне БиХ укину РС. Кроз финансијску подршку политичким актерима који желе слабију Србију”, рекао је председник.

Вучић је рекао да у складу с тим иде што раде многе друштвене мреже “бустујући” оне који су за слабију и против снажне Србије, а смањујући бројеве оних који су за снажнију Србију.

“На то морате да се навиктене, нема кукњаве. Они нека раде свој посао на разградњи и слабљењу Србије, а ми ћемо да радимо на јачању Србије”, нагласио је председник.

Вучић је тако одговорио на питање да појасни изјаву од пре пар дана у Бајиној Башти да пред Србијом није лако време, да ће се повећати пристисци око Косова и РС и шта ће бити главни инструментуи тих пристисака, одакле их највише треба очекивати и можемо одговорити на њих

Вучић: Време да потрошимо новац који су зарадили грађани
Председник је истакао је да је време да се потроши новац који су зарадили грађани на пројекте који њима доносе добро.

Вучић је упитан да прокоментарише писање појединих медија да је потрошио пола милијарде евра у претходним посетама, казао да је можда крив, али да није потрошио тај новац на себе, већ су то новци за обилазнице ауто-путеве, болнице.

“Рачунали су у ту цифру 80 милиона евра за изградњу Клиничког центра у Ужицу, 50 милиона евра за тунел кроз Кадињачу и спајања тунелом Дуба и Дубаца, гасовод и канализцију, фабрике за пречишћење отпадних воде. То су ствари које су потребне грађанима. Тај новац имамо и нећемо повећати јавни дуг на више од 60 одсто”, поручио је председник.

Вучић је изразио захвалност председници општине Брус што је смањивала општински дуг, и што неће узимати кредите.

“Можеш да узмеш кредите колико растеш – не више од тога. Не живи се један дан или два”, рекао је он апострофирајући пример како је иронично рекао, стручњака који је задужио Косјерић са 10 милиона евра.

“Нисам заинтерсован да имам својих 650 милиона евра, већ да грађани буду богати, и да потрошимо тај новац на путеве, школе, болнице”, закључио је Вучић.

Вучић о “Београду на води”
Коментаришући критике на рачун пројекта “Београд на води” и његовим губицима, Вучић каже да је реч о лицемерју оних који су раније говорили како инвеститор у тај пројекат неће уложити ништа и да је то фантазмагорија, а сада, када се види да је инвеститор уложио оргоман новац, који не може одмах да се врати, говоре о губицима.

“То је лицемерје. Сетимо се да говорили како инествитор неће да улаже ништа, како је дошао само да покупи ‘кајмак’ , да узме паре, а онда инвеститор каже да је уложио више него што је извукао новца, и зато смо на губитку. А, то је, ваљда, логично на почетку пројекта”, рекао је Вучић.

Како каже, на почетку се морају изградити путеви, улице, комплетна инфраструктура, а све то инвеститор мора да плати.

“И сад уместо да похвале инвеститора што улажу новац да би направили једно од најлешпих места, кажу да губе паре. Веће од следеће године неће, већ ће да зарађују”, рекао је Вучић на констатацију да медији блиски Драгану Ђиласу пишу да “Београд на води” послује са губитком и питање “откуд та брига када су увек говорили да је реч о пропалом пројекту”.

Подели на: