петак, 07. маја 2021. | 15:42

Вучић: Ситуација у свету комплексна

Сукоб Јерменије и Азербејџана показао је колико су опасни тзв. замрзнути конфликти, јер све што је замрзнуто једног дана неко ће да “одрмзне”, указао је председник Александар Вучић на састанку Националног конвента о ЕУ.

 

“У том конфликту видели смо апсолутну немоћ комплетне међународне заједнице. И зато сам против стања замрзнутог конфликта”, рекао је Вучић.

Навео је да је најважније, и зато то, каже, увек и понавља, да Србија жели да очува мир и стабилност, што, подвлачи, није флоскула, већ се то мора урадити готово по сваку цену.

Вучић је поручио да је ситуација у свету комплексна и да се Србија, као мала земља на раскршћу путева, која има проблема са територијалним интегритетом, налази у посебно тешкој ситуацији.

“Не морам да говорим колико сам представника различитих земаља, који су желели да ми указују на потенцијално кршење Резолуције 478 по питању Јерусалима, подсетио да су сви већ одавно прекршили Резолуцију 1244 и да не хају због тога, не боли их глава. Јер, они имају право да крше све сто желе, а ми не смемо да размишљамо да прекршимо нешто”, рекао је Вучић.

Национални конвент о Европској унији организовао је састанак чији је циљ да се поново покрене дијалог о решавању питања Косова, као и теме спољне политике Србије.

Састанак у Палати Србија је део стратешког дијалога који има за циљ да омогући дебату представника цивилног друштва са највишим званичницима Србије о кључним аспектима приступања Србије Европској унији.

На састанку ће говорити стручњаци за спољну политику, међународне односе и европске интеграције, као и чланови Радне групе Националног конвента за Поглавље 35.

Теме састанка су “Спољна политика Србије” и “Перспективе дијалога Београда и Приштине”.

Представници Националног конвента су у два наврата од 2018. године имали прилику да на тему Поглавља 35 и решавања питања Косова у контексту европских интеграција разговарају са председником Вуцицем.

Последњи пут то је било у јулу 2019. године када је објављен Извештај ЕК о напретку.

“Ове године, с обзиром на интензивиране спољнополитицке активности председника, потписан Вашингтонски споразум, као и обновљен Бриселски дијалог са Приштином уз посредовање ЕУ, сматрамо да је веома важно да се отвори дискусија о положају Србије у савременим међународним односима и битно измењеним околностима у свету, о главним правцима спољне политике и европској перспективи Србије, као и о последицама по регионалне и односе са суседима”, наводи се у саопштењу Конвента.

На састанку ће се уводним излагањима обратити председник Вучић и координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић, а наставак је затворен за медије.

Подели на: