недеља, 01. августа 2021. | 10:29

Вучић: Срби у Црној Гори могу да рачунају на подршку Србије

Председник Александар Вучић рекао је, након састанка са представницима српских кругова у Црној Гори, да су забринути због најновијих догађаја у тој земљи. Поручио је да ће држава Србија бити уз свој народ.

 

Александар Вучић је рекао да су на конференцијском састанку у Српској кући у Подгорици били представници свих српских организација у Црној Гори, као и политички представници.

Неки од њих су, како каже, неретко говорили лоше једни о другима а сада су први пут заједно говорили о борби за опастанак српског народа.

“Чуо сам бојазан и страх људи да неко можда планира да решава проблем са српским народом на сличан начин као раније у СФРЈ. Не желим да верујем у то али се бојим”, рекао је председник и поручио да Срби у Црној Гори могу да рачунају на подршку Србије.

“То је обавеза Србије, чување писма, језика. То настављамо и то смо договорили”, навео је председник.

Додао је да су сви они забринути због хапшења епископа Јоаникија и целе ситуације у Црној Гори.

“Србија ће бити уз свој народ, уз српску цркву. Србија поштује Црну Гору као државу али не може да ћути и занеми пред оним што се њеном народу догађа”, истакао је председник.

Сматра да је у Црној Гори на делу стратегија која за циљ има смањење броја Срба с обзиром на то да је 2021. попис у тој земљи.

“Не мислим да их неко ликвидира, већ да се изјашњавају другачије. Наш посао је да помогнемо очувању идентитета српског народа у складу са свим нормама међународног права”, нагласио је предсеник указујући да су се многи Срби у Црној Гори уплашили због догађаја у последњих годину и по дана и, како каже, извртања чињеница.

Одговарајући на питање да ли ће разговарати са председником Црне Горе Милом Ђукановић, Вучић је рекао да може да разговара са сваким али да се плаши да би њих двојица тешко разумели позиције један другог.

Коментаришући изјаву председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, који је рекао да је против размене територија између Београда и Приштине, Вучић је рекао да је Пендаровски само желео да се додвори Немачкој јер је сличну изјаву дан раније имао и министар спољних послова те земље Хајко Мас.

Подели на: