субота, 23. октобра 2021. | 21:59

Вучић: У праву је Курти – не може под притиском, још мање силом отето

Председник Александар Вучић рекао је да је сагласан са изјавом Аљбина Куртија да ништа донесено под притиском не вреди, али подсећа косовског премијера да још мање вреди све што је резултат директне силе, као што је било у случају отимања Косова Србији агресијом НАТО-а.

 

Аљбин Курти је у тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да потпис испод нечега или сагласност на нешто што је добијено претњама или присилом не може да важи и нема валидност и легитимност, а Вучић додаје: “Једино у томе се слажем са Куртијем”.

Истакао је да ће ту изјаву Куртија да понавља свуда, јер, како је објаснио, она подразумева да исто тако још мање вреди све што је добијено силом.

“Курти мора да води рачуна да све што је силом постигнуто и агресијом против Србије, страшном агресијом 19 земаља против Србије, што је више од претње и директно је присила, мора да има још јаснији отклон него према нечијим изјавама и нечему што не представља присилу”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његова посета Берлину и сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел од највећег значаја за Србију, али ти разговори, истакао је, неће бити лаки.

“Сваки пут у Берлину је од највећег значаја и сваки разговор у Берлину за Србију је најзначајнији”, нагласио је Вучић и подсетио да трговинска размена Србије са Немачком чини 13 одсто укупне српске размене.

Нагласио је, међутим, да Берлин има у свему супротан став када је реч о питању КиМ.

“Имамо добре и коректне односе, али разговори са Меркеловом по питању КиМ неће бити лаки”, навео је Вучић одговарајући на питање шта очекује од посете Берлину.

Истакао је да је спреман да чује њене ставове и предлоге по питању КиМ и подсетио да он поштује немачку канцеларку и да цени њен рад.

О мигрантској кризи
Србија може да затвори границе, не све, али из правца из које евентуално долазе мигранти, готово херметички и припрема се за то, изјавио је Вучић.

“Припремамо се за то да кроз техничке мере и кроз ангажман војске и полиције реагујемо на сваки начин. Не можемо све наше границе да затворимо, али из праваца из којег долазе мигранти, у зависности од терена, како то одлуче надлежни органи, до војске и полиције, то можемо да урадимо готово херметички”, рекао је Вучић новинарима на Фрушкој Гори где је посетио винарију Деурић.

Поручио је грађанима да не треба да брину о томе, а уколико безбедност на било који начин буде угрожена, спремни смо, каже, да је пребродимо.

“Србија је озбиљна држава која на озбиљан начин функционише и спремна је да преброди највеће кризе. Успели смо да излечимо српску економију од оних који су пљачкали државу и уништавали је на сваки начин, довели је и до банкротства, да бисмо данас имали оваквих дивних места као што је ово и многа друга”, рекао је Вучић.

Све то је било најтеже, каже, а све друго ћемо лакше да савладимо.

“Сувише је Србија озбиљна земља да не би могла да изађе на крај са мигрантском кризом”, поручио је председник.

“Борићемо се за сваког оболелог од било ког вируса”
Вучић је пренео новинарима да у Србији нису регистровани нови случајеви коронавируса, те поновио да је систем спреман и да ће се борити за сваког пацијента у земљи.

Пренео је да је стање мушкарца из Суботице код којег је потврђен коронавирус нешто лошије него јуче, када је све било у најбољем реду.

“Пратићемо и борићемо се и за њега и за сваког ко је заражен било којим вирусом”, нагласио је Вучић.

Захвалио је свим здравственим радницима, лекарима и медицинским сестрама, који се, каже, фантастичан, величанствен начин боре са свим.

“Хвала им што су храбри, раде најтежи посао и наше је да им вратимо већим платама, колико можемо, већ ове године”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је поносан на то колико је Србија спремна и како се бори, те захвалио грађанима што међу њима, иако је нормално да постоји нека врста страха због вируса, нема никакве панике.

“Чинимо све да ојачамо војску, а да нема санкција”
Председник је рекао да ће Србија наставити снажење своје војске и да ће истовремено радити тако да не буде суочена са било каквим санкцијама због набавке наоружања.

Србија је, наглашава, суверена земља.

На питање да прокоментарише наводе америчке амбасаде у Београду да ће Србија бити суочена са санкцијама уколико настави да увози оружје из Русије, Вучић је подсетио да је по том питању већ разговарао са америчким партнерима и у Пентагону и да ће Србија наставити да ради све што је неопходно како би обезбедила свој суверенитет.

“Мислим да имамо добре, отворене и искрене односе са САД по том питању и разумевање. Али ми морамо да заштитимо наше границе и свеобухватну територију”, рекао је Вучић.

Закључио је да је битно да се страсти спусте и да односи Београда и Вашингтона буду отворени како би се, како је навео, “ствари гурали напред”.

Подели на: