понедељак, 16. септембар 2019. | 04:31

Вучић за РТС: Приштина чека повољан тренутак за напад на север

Председник Србије Александар Вучић рекao je за РТС да су приштинске власти оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радоичића желеле да ослабе српску одбрану севера Косова. Излазак Срба из косовских институција био би крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цео свет, истакао је Вучић

 

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Србије Александар Вучић рекао је да што време више одмиче, односи са Приштином су све лошији. Толико је тешка ситуација, када је реч о Косову и Метохији, да ту више нема тешких питања, рекао је председник.

“Последњих неколико дана и све оно што се дешавало у Приштини, Тирани али и свуда у свету па чак и овде у Београду јасно говори колико сам био у праву када сам говорио да је светлосним годинама далеко договор између Београда и Приштине”, каже Вучић.

Вучић наводи да то није наша кривица и истиче да није формирана Заједница српских општина, да је Приштина је увела антицивилизацијске таксе, што им је национално питање – само како би оштетили Србе.

“Јуче смо могли да чујемо су сви албански лидери против идеје разграничења”, навео је Вучић.

Хашим Тачи је рекао да је подела Косова могућа само “преко њега мртвог”.

“Они тиме хоће да кажу оно што смо ми знали, да је политика западних сила, њихова политика – да само целовито Косово може да буде независно Косово. Јуче смо добили потврду и од Тачија за то – невероватно је било само поређати те изјаве. Исте изјаве Харадинаја, Тачија и многих из Београда који су чак глумили патриоте, те против поделе – а уствари све време су подржавали целовитост независног Косова”, истакао је Вучић.

 

„Покушаћу да одговорим на што више питања”
Александар Вучић, уочи одговарања на питања грађана на свом Инстаграм налогу “Будућност Србије”, рекао је да је до сада стигло 2.500 питања. Вучић је напоменуо да неће успети да одговори на све, али ће покушати да одговори на што више питања. Каже да ће његови сарадници груписати остала питања и одговорити на њих. Истакао је да је његов тим дошао на ту идеју, да се он много не разуме у друштвене мреже, али да је његов посао да свакоме грађанину Србије одговори пристојно и да каже истину, а остало је техника.

 

Са друге стране, Вучић указује на још један детаљ који указује на ширу акцију против Србије, и подсећа да је Тачи јуче рекао да је протерао Милана Радоичића, функционера Српске листе, са Косова. Каже да је задовољан што Србија није насела на провокације.

Приштина жели да ослаби српску одбрану севера Косова

Председник Вучић истиче да нема црвене Интерполове потернице за Миланом Радоичићем.  “Они трагају за њим и даље нисмо добили ништа од њих што би указало на који начин је то учествовао, јер је немогуће да је он убио. Човек је био 500 километара далеко од лица места”, рекао је Вучић.

“Један од челних људи једне западне обавештајне службе ми је пре три дана саопштио у разговору – они су паметни, покушали су да креирају случај, искористили су ваше политичке противнике у Србији, искористили су комплетну агентурну мрежу, зато сте имали све оне од Раде Трајковић па надаље и са пуном сигурношћу говорили како је Радоичић убица – отворено су лагали”, истакао је председник Србије.

Вучић каже да је Тачи у свом обраћању са Харадинајем из Тиране желео да каже – ми смо га протерали иако неки други нису хтели да га протерају, алудирајући на то да је Харадинај имао разговоре са Радоичићем.

“Они су желели да га протерају, да би ослабили српску одбрану севера Косова и знали су да је Радоичић један од кључних лица. Желели су да га протерају са севера КиМ и да чекају тренутак, повољан за напад на Србе на север Косова”, истакао је Вучић.

“То је начин деловања против Срба од Косовске битке па и пре сви који су желели да владају Србима знали су како их треба поделити, узети их под своје скуте, под скуте одређених власти, и окренути их једне против других”, каже председник.

 

Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо

 

“Поносам сам на Србе на КиМ”

Како истиче, суштина је у томе – “нађите Србе да се туку против Срба”. Вучић истиче да је поносан на Србе на КиМ.

Поновио је да је замолио Србе да не иду у косовску војску, јер је то албанска војска, чији је циљ протеривање Срба са њихових огњишта.

“Харадинај је рекао да их је 40 на списку. Рекао сам да то није истина. Покажи нам тих 40 Срба, знамо где су притискали, знамо где су поткупљивали”, рекао је Вучић.

За министра не могу да поставе никога сем мужа или жену, њих петоро, од оног “Један од пет милиона”, каже Вучић.

“На тим протестима у Митровици је учествовало више од 30, девет у Грачаници и узели су једног од тих девет из Грачанице”, каже председник.

“Имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо”

Вучић сматра да би излазак Срба из косовских институција био крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једини кривац за цео свет.

“Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из свих институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселски споразум”, рекао је Вучић.

Како каже, у том случају било би јасно да све што се радило деценијама на успостављању мира не постоји и да је отворено “бојно поље”.

Вучић сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку, да би се видело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мере.

Понавља да је циљ да се сачува мир и стабилност и додаје да има много великих јунака и у Србији, “попут Ђиласа и Јеремића” и додаје да он нема право да се “прави луд” јер ће њега да окривљују за сукобе.

“Замислите Јеремић је пренео да су му у САД рекли да је за њих Косово независна држава. Добро јутро, Колумбо. Косово је постало независно у време када је он био министар, када је поставио питање Међународном суду правде. Све време им је одговарало да се праве луди на то, а сада мене хоће да окривљују за сукобе”, рекао је Вучић.

“Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо”, истиче Вучић.

Вучић је рекао да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и севера КиМ, али је онима који сматрају да је требало да Срби још одавно изађу из институција поручио да се “нагледао јунака и патриота који кукају када стигне око 300 коверата са позивом за војне обвезнике који нису одслужили војни рок”.

Према његовим речима, плава коверта значи да ћеш ићи десет дана да склопиш и расклопиш пушку. “Е, када на 300 адреса, уствари стигне на 600, али 300 одбије и од 300 дође 220, онда кукају 15 дана, а не дај боже да избије некакав рат или било шта друго, онда би плакали даноноћно”, рекао је Вучић.

Говорећи о штетама због уведених такси, Вучић каже да тaксе које је увела Приштина наносе штету економији, јер су губици 40 до 45 милиона евра, и то ће се одразити на раст за 0,3 до 0,4 одсто. Међутим, он истиче да му је важније од тога наш народ на КиМ.

На питање да ли истиче време за договор, Вучић је рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе да би се наставио дијалог.

“Не знам шта значи да време истиче, слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем”, рекао је председник.

Вучић је рекао да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Немачке, али да верује да имају подршку.

 

 

СНС неће толерисати силеџијско понашање, чак ни неџентлменско понашање према женама, поручио је лидер те странке и истакао да је важно да се види шта ће рећи надлежни органи

 

Случај оставке Јеличића “компликовано питање”

Говорећи о оставци председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке, Вучић је рекао да су представници страначких органа разговарали са њим и да је то било компликовано питање.

“Ми смо одговорна политичка странка и најозбиљнија за разлику од других који, када краду паре, прете силовањем, туку жене, називају их фу***ма и ку***ма, онда је то уобичајено, нормално, о томе не сме да се говори чак ни на овој телевизији пошто су општезаштићени захваљујући кадру који су оставили, и то је ваљда нешто што је подразумевајуће, али ми морамо да реагујемо”, каже Вучић.

Истиче да је Јеличић пет пута сам побеђивао на изборима у Брусу, и да дела која му се приписују није починио у време СНС-а, већ када је био “досовац”.

СНС неће толерисати силеџијско понашање, чак ни неџентлменско понашање према женама, поручио је лидер те странке и истакао да је важно да се види шта ће рећи надлежни органи.

Наводи да су у странци једни били за то да се више не попушта пред нападима на разним телевизијама, за које говоре да су “моје или наше”, а уствари по цео дан “воде кампању против нас”.

Била је, додаје, и друга школа коју су предводиле највећим делом жене из СНС-а и које су тражиле да Јеличић поднесе оставку док се не заврши поступак.

“Морално што је Бабић поднео оставку”

Што се тиче удеса у којем је учествовао некадашњи директор “Коридора Србије” Зоран Бабић, председник истиче да надлежни органи ту нису имали шта да раде, јер Бабић није возио. Подсетио је како су у вези са тим изношене лажи док се није појавио видео-снимак.

“Али смо реаговали зато што морате да поведете рачуна и о тим стварима – ко вас вози, како вас вози. Није проблем ако је у саобраћајној несрећи обострана кривица или ако сте мало криви. Али ако сте баш толиком брзином ишли, требало је да упозорите онога ко то чини”, оцењује Вучић.

Истиче да постоји нешто што је објективно и да је било морално то што је поднео оставку.

 

„Џони Деп сналажљива особа која брзо мисли”
Председник се осврнуо и на сусрет са холивудским глумцем Џонијем Депом, и оценио да је он врло интелигентна, сналажљива особа која брзо мисли. “Мислим да је за нас важно када једна тако велика звезда остаје у Србији месецима”, каже Вучић.

Верује да ће захваљујући подстицајним мерама долазити и друге звезде, и оцењује да се тако шаље сигнал другим инвеститорима.” Ја и даље чекам крај априла и одлуку кључног, једног од највећих европских и светских предузећа да ли ће инвестирати у Србију или не”, напомиње председник.

 

“Људи су захвални јер неко жели да их саслуша”

Председник истиче да зна да народ живи тешко, али да ће из месеца у месец бити све боље.

За политичаре опозиције каже да се може рећи да немају додира са реалношћу.

“Они су у додиру са 500 милиона евра. Овај други прима паре од неког Хуа, седам милиона евра. Нико не сме да га пита, ни овде не сме да га пита са ваше телевизије – ко си ти, одакле ти те паре, ко ти је дао те паре, што си примао паре од страних амбасада. Овог трећег нико не сме да пита што бије жене испред Пинка, што бије жене у скупштини, нико не сме нишпта да их пита”, каже Вучић.

Говорећи о разговорима са грађанима широм Србије, Вучић је рекао да су људи захвални јер неко жели да их саслуша.

Испред вртића у Лебану добио је, како наводи, више од 120 писама људи на која треба да одговори.

Људи траже посао, али мање него раније, истиче Вучић, и додаје да се људи жале и на локалне челнике, проблеме са комшијама…

“Када смо били у фабрици ‘Петолетка хидраулика’ у Трстенику, ти људи су плакали од среће кад смо рекли да ћемо да решимо проблем. Ја сад хоћу да радници чују, већ у четвртак смо тај проблем решили, они су добили два милиона евра… За људе у Александровцу, арматуру, добили су новац о којем смо говорили”, наводи Вучић.

“Разумем људе који протестују”

Председник каже да разуме људе који протестују. Наводи да у протестима учествују делови елите који су изгубили бенефиције, његови политички противници, али и људи који не живе добро.

“Протестује Андреј Бајец. Имате тридесет година, јахте. Он је неки стручњак на Врачару што нам соли памет сваки дан. Имате своје јахте, станове од триста квадрата, од Будве до Копаоника. Разумемо, имаш право, није ти добар живот, можда би то могло да буде и боље”, каже председник.

Са друге стране су, како је додао, и политички противници и људи који не живе лепо и нису задовољни.

“Ми нажалост не можемо све проблеме да решимо, има кривице и до нас, али је суштина у томе да не можемо да стигнемо да све проблеме решимо који су нагомилани деценијама”, истакао је Вучић.

Подели на:
Tags