петак, 25. јуна 2021. | 12:22

Вучић, Заев и Рама разговарали о “малом Шенгену”

У Новом Саду јутрос је одржан трилатерални састанак Србије, Албаније и Северне Македоније. Председник Србије Александар Вучић домаћин је премијерима две земље Зорану Заеву и Едију Рами на самиту чија је главна тема боље повезивање тржишта у региону и предлог српског председника о успостављању “малог Шенгена”.

 

На састанку, у Официрском павиљону Петроварадинске тврђаве, највише је било речи о регионалној сарадњи и економском повезивању, уклањању баријера у пословању и слободнијем протоку робе, људи и услуга на територији три земље чије тржиште има 20 милиона људи.

Састанак је трајао око два сата, након чега је почело обраћање медијима тројице званичника.

Данас ће бити потписана декларација о намерама.

Заев и Рама јуче су допутовали у Србију, са синоћ су са домаћнима, Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић прошетали новосадским улицама.

Том приликом Вучић је поручио да за наше три земље, али и за остале, овај сусрет значи много.

“Срећан сам што смо почели да бринемо о себи и што не морамо да имамо тутора, да можемо овако, уз музику у Новом Саду, да се договарамо за бољу будућост за наше раднике, наше сељеке, пре свега за младе људе да остају у нашим земљама”, навео је Вучић.

Вучић, Рама и Заев су о састанку већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру, а српски председник је тада најавио да ће у Новом Саду бити конкретизовани планови о повезивању тржишта у региону, односно о креирању својеврсног “малог Шенгена”.

Намера је и да се оде корак напред у односу на ЦЕФТА споразум, који је доведен у питање након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Досадашња искуства су, наиме, показала да камиони са робом на границим прелазима измеду земаља региона чекају дуже од 20 сати.

Економисти оцењују да би успостављањем “малог Шенгена” на Западном Балкану компаније из целог региона добиле веће регионално, заједницко тржиште са готово 20 милиона потрошача.

Иницијативу су поздравиле регионалне коморе свих земаља Западног Балкана, које окупљају више од 350.000 компанија.

Подели на: