субота, 16. октобра 2021. | 19:51

Жестоко за округлим столом са Куртијем

Председник Србије Александар Вучић је након округлог стола о Западном Балкану, на којем је учествовао и Аљбин Курти, рекао да је било жестоко, али да је бранио српски народ. Курти за њега, каже, више није непознаница.

 

У Минхену је током поподнева иза затворених врата одржан округли сто о Западном Балкану, којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић, као и председник косовске владе Аљбин Курти.

Пошто је скуп одржан по правилима Четнам хауса, учесници не могу да износе о чему се говорило, али је председник Србије Александар Вучић за РТС рекао да је “било жестоко”.

“Борио сам се за интерес Србије и штитио српски народ, то је мој посао”, поручио је Вучић и истакао да је пред људима из целог света који су били присутни истином одговарао на потцењивачке тврдње.

Иако је, како каже, добро што је овај скуп одржан због начина на који је могао да представи Србију, он је показао и да ће бити много проблема са којима ће се сусрести.

Наводи да су неки из Приштине неодговорни.

“Да не верујете у ком филму неки живе, морате да их вратите у реалност, да им објасните стварност”, рекао је Вучић.

Истакао је да су на скупу били и Соња Лихт, Јадранка Јоксимовић, Марко Ђурић, Александра Јерков, као и представници цивилног сектора.

“Просторија која је велика била је премала да прими заинтересоване”, рекао је Вучић.

Каже да је имао прилику да сагледа односе између Тиране и Приштине, као и каква стратегија је у питању, на основу чега ће Србија припремити своју тактику.

Рекао је да му се чини да их “апсолутно добро познаје”, међу њима и Куртија, који му је досад био непознаница.

Поручио је да се неодговорност коју је код неких видео не исплати.

“Израчунаћемо шта је најбоље, и имаћемо најбољи приступ за Србију и српски народ”, поручио је председник.

Поводом изјаве Хашима Тачија да очекује споразум са Београдом ове године, Вучић је рекао да се једни у Приштини позивају на САД, а други на Немачку и да не жели у то да улази.

“Не видим како би то било решено, а волео бих да видимо могућност компромиса”, истакао је и додао да је реч о борби ко ће шта да обећа једној или другој страни у свету не би ли имали подршку код куће.

Каже да Београд разговара са свима и да нема никакав предлог. Истиче да неће да пуни новине сензацијом јер се понаша одговорно.

Поводом данас потписане изјеве о намерама о завршетку ауто-пута и обнови железничке линије Београд–Приштина, Вучић је рекао да је за Београд важно што показује жељу да то ради.

Најавио је ускоро покретање градње пута Ниш–Плочник, и додао да ће то бити спас за људе у крајевима централне Србије куда ће пут пролазити, али и за Србе на Космету. Истакао је и велики економски значај пута.

Критичарима који су говорили да неко признаје Косово рекао је да су то глупости и да је све урађено у складу са захтевима Београда, који су стриктни и тешки.

“Водимо рачуна, али хоћемо да будемо део света, да напредујемо, идемо брже, а не само да стојимо и жалимо се”, рекао је председник.

“Нећу да било које дете више ратује, да поново губимо децу, а притом ћу да штитим наш народ, а КиМ више него што су се они борили”, рекао је Вучић.

Указује да су људи из обезбеђења конференције рекли да никада нису видели председника са толико састанака у једном дану.

Додаје и да је Србија једна од три земље са највишом стопом раста у Европи, на чему су ми честитали сви саговорници.

Председник Вучић је навео да је поносан што је имао прилику да разговара са министром спољних послова Кине Ванг Јијем, о којем цео свет прича.

Истакао је да је потврђено да председник Си Ђинпинг поново долази у Србију, у тако тешкој години за Кину, што је веома значајно јер ће Србија добити на угледу.

Ванг Ји је рекао да је Србија можда мала земља по броју становника и територији, али да је реч о великом народу јер државно руководство има кичму, јер је реч о независној и сувереној земљи која сама доноси одлуке.

Вучић је најавио да ће вечерас имати још сусрета и билатералних састанака, а да ће на вечери којој ће присуствовати бити и државни секретар САД Мајк Помпео.

Председник је рекао да очекује да се приштинске таксе на српску робу укину и да је видео да, када приштински представници причају о реципроцитету, не знају о чему причају него морају нешто да кажу за политичке потребе.

Истиче да идеја о реципроцитету није наишла на одобравање Запада, али да, ако хоће тако да се играју, нема проблема.

“То може да траје колико хоћете. Није добро за нас, али је много горе за вас”, истакао је Вучић и додао да је то поновио на различитим местима.

Наводи да је Србија изгубила много новца због приштинских такси, и да би, да није тога, била прва или друга земља у Европи по стопи раста.

Додаје и да верује да ће ЕУ именовати специјалног изасланика за дијалог и да ћемо видети ко ће то бити.

Говорећи о ситуацији поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, Вучић је рекао да Србија не напада Црну Гору нити ће то да чини.

Међутим, истиче да Србија има право да постави питање о праву Срба у Црној Гори и да ће то наставити да ради на легитиман и рационалан начин.

Објашњава да је на неколико места поставио питање за које је констатовао да нико нема одговор – зашто Срби у Црној Гори немају права као Албанци у Северној Македонији.

Понавља да нико не може да одговори зашто не постоји жеља за некакав споразум, да деца која то хоће уче српски, да то буде један од званичних језика, да Срби имају председника парламента или Владе…

Истиче да је Срба у Црној Гори пропорционално више него Албанаца у Северној Македонији.

Како каже, када се стално поставља то питање, неко ће морати о томе да размишља.

Поручује да Србија жели најбоље односе са Црном Гором и да никоме неће дозволити да вређа Црногорце или да учини било шта против Црногораца у било ком месту у Србији.

Вучић додаје да је данас у Минхену било речи и о ситуацији у БиХ и да му се чини да је највећа забринутост на скупу била управо за то.

Најавио да ће сутра разговарати са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Подели на: