субота, 31. јула 2021. | 08:13

Вулетић: Знамо став САД, али важан је труд и покушаји да се искористи свака прилика

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да су евентуални престанак кампање за повлачење признања Косова и укидање такси два одвојена процеса која не треба мешати.

 

О боравку председника Србије Александра Вучића у Вашингтону, Владимир Вулетић каже да је важан труд и покушаји да се искористи свака прилика да се оде у жариште онога где се питања решавају, иако знамо какав је став Америке и Европске уније по питању Косова.

“Не може се ништа суштински преокренути, али може се покушати. Када говорите пред толико хиљада људи који имају утицај у Америци, када говорите пред најзначајнијим представницима јеврејске заједнице у САД, онда се некакав ефекат евентуално може постићи, видећемо какав и на ком нивоу”, објашњава Вулетић.

Каже да је јасно да Србија неће наставити разговоре са Приштином док се питање такси не скине са дневног реда.

“Битна новост је да су САД у овом тренутку на том ставу. Пре неколико дана, господин Гренел је послао поруку у Приштину да неће бити разговора док се то питање не реши”, каже Вулетић.

Истиче да питање Косова већ одавно није само питање односа Срба и Албанаца, већ и међународно питање за које су из различитих разлога заинтересоване велике силе.

“Видимо да је сада притисак Америке у том правцу велик. Шта год да буде, кад год да буде, Србија ће вероватно учинити оно што је и најавила, а то је да ће процес разговора бити настављен”, каже Вулетић.

Наглашава да су евентуални престанак кампање за повлачење признања Косова и укидање такси два потпуно различита и одвојена процеса која нису повезана.

“Прво су политички односи, а друго је ствар, на крају крајева и Цефте, свега онога што не треба да има везе са политиком. Да смо на овим просторима паметнији, наши економски односи би користили ситуације када је политика на добром таласу, али не би одмах реаговали на сваки политички шум”, истиче Вулетић.

Каже да Хашима Тачија Американци већ држе “на апаратима”.

“Његова позиција у Приштини није јака као што је била пре неколико година. Јављају се нови политички лидери. Претпостављам да ће и то бити додатни разлог да Америка искористи то што је Тачи још увек председник”, каже Вулетић.

Сматра да је Тачи показао једну врсту отворености, али да у великој мери зависи од онога што се дешава на терену.

“У сваком случају, јесте се показао као солидан савезник Сједињених Америчких Држава, а други то тек треба да покажу”, истиче Владимир Вулетић.

Подели на: