субота, 23. октобра 2021. | 22:02

’Женидба’ вечерас 30. пут на сцени

Представа “Женидба” коју је у копродукцији Народног позоришта у Приштини (НПП) и Српског народног позоришта (СНП) из Новог Сада режирао Милан Караџић, биће изведена вечерас 30. пут. “Вероватно још од деведесетих година прошлог века на репертоару нисмо имали представу са тим бројем извођења”, рекао је директор НПП-а Предраг Радоњић.

 

“Женидба”, по тексту Николаја Гогоља, а у извођењу глумаца НПП-а и СНП-а, премијерно је одиграна 08. октобра 2018. године у Грачаници. Тога дана је приштински театар обележио 70 година рада.

“Оно што редитељ највише воли је да му се представа добро игра”, казао је Милан Караџић 15 месеци након премијере, а пред вечерашње извођење у Новом Саду.

“Мени је јако драго да је (представа) пуна и да је заживела једним фантастичним темпом, једним сјајем, једном температуром – таквом да публика долази на ту представу, гледа је, увек је све пуно, нема карата да се купе. Глумци су сјајни и мени је пуно срце што се то тако дешава. Као редитељу, увек ми је циљ да направим представу која ће пуно да се игра и добро да се гледа“, задовољан је Караџић.

“Ово је наша представа која има најдужи живот и највећи број извођења, показала се као јако успешна. Гостовали смо на пуно страна са њом. Милан Васић је добио две награде за главну мушку улогу у тој представи. Она свуда наилази на изузетно добар пријем публике, која заиста топло реагује, питају нас свуда `Када ћемо поново доћи?` Ето, ту представу смо и у Грачаници чак три пута играли. Ова ће представа, надам се, живети још оволико. Очекујем да ћемо бити у прилици да до следеће године прославимо и 50. играње“, рекао је директор НПП-а Предраг Радоњић.

Од 30 извођења “Женидбе”, половина се догодила у Новом Саду. Управник СНП-а Зоран Ђерић је рекао да се ради о заједничком успеху НПП-а и СНП-а.

“Сваки јубилеј, без обзира колики је, јесте важан јер говори о квалитету и значају представе. Будући да смо ми остварили ову сарадњу у копродукцији са Народним позориштем у Приштини са седиштем у Грачаници, односно Српско народно позориште као копродуцент, потписали смо и протокол о сарадњи, то је наш заједнички успех. Верујем да ће новосадска публика, као и до сада, поздравити ову представу и да ће се овај мали јубилеј обележити у свечаној, али и радној атмосфери“, навео је Ђерић.

Да је копродукција два позоришта, са севера и југа, била врло успешна мисли и директор драме СНП-а Милован Филиповић Ера.

“Мислим да је то значајно за оба позоришта, пре свега што је копродукција урађена у години јубилеја НПП-а, када су они обележили 70 година постојања. Самим тим, урађена је копродукција са позориштем које је најстарији српски театар из северне покрајине и мислим да је то веома значајно, да два позоришта – из северне и јужне српске покрајине сарађују заједно на једној представи. Не само што је то успела копродукција, него, представа „Женидба“ је, поред успеха на свакој премијери, показала једну виталност. Публика је веома, веома заинтересована и то је једна од најгледанијих представа у СНП-у и са можда најбољом реакцијом публике”, сматра Филиповић.

“Представа није од пре 5 година, а 30 играња уопште није мало”, рекао је Милан Васић. Он у комаду тумачи улогу нежење и дворског саветника Ивана Кузмича Поткољесина.

“То је нешто јако лепо што се десило позоришту. Лепо је јер на Косову ми сада немамо прилике да једну представу играмо не знам колико пута. Ова предства је стварно победила, у смислу да у последњих 10 година ништа нисмо играли тако често. Ја сам добио и награду – „Ћурана“ – за најбољег глумца на фестивалу ’Дани комедије’ у Јагодини. То је, некако, моја награда, али и позоришта. Представа је прошла јако лепо и надам се да ћемо правити што више представа тог типа, како би смо могли што дуже да трајемо и што више да играмо”, казао је Васић.

Миланова партнерка и несуђена животна сапутница у представи Јелена Орловић (Агафја Тихоновна) каже за РТВ Ким да јој се за пет година колико је у НПП-у, први пут дешава да представа “овако дуго траје”.

“Извођење, тридесето, је баш вечерас у Новом Саду. Радујем се и очекујем и 130. играње, драго ми је да је то ова представа. Ми смо и на самој премијери, а и на првим репризама закључили да ово јесте представа која ће имати дуг позоришни живот по реакцијама публике, по лакоћи нас глумаца који смо на сцени и који се увек радујемо што је играмо”, рекла је Орловићева.

Глумац СНП-а Милорад Капор који у представи игра лик Ивана Павловича Кајгане, става је да је “рад са колегама из Народног позоришта у Приштини са привременим седиштем у Грачаници драгоцен”.

“Делују као медикамент, ти момци и девојке. Са њима је радост радити, стварати и дружити се. Ово је већ трећа представа коју радим са њима и мени лично представља једну малу прославу и славу позоришта. Ја сам сада на сету, снимам серију ’Жигосани у рекету’ и једва чекам да са њима кренем за Нови Сад из Београда. Прво ће бити шала и пошалица, затим заједничко играње на сцени, а онда уживање у аплаузу и награди од публике”, казао је Капор.

“Женидба” је у другој половини фебруара са великим успехом изведена пред око 600 гледалаца у Македонском народном театру у Скопљу.

Осим Милана Васића и Јелене Орловић, у “Женидби” играју још и Милена Јакшић/Јасмина Стоиљковић, Аника Грујић, Игор Дамњановић. Милорад Капор, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић и Тамара Томановић.

Подели на: