уторак, 03. августа 2021. | 14:00

Живојин Ракочевић: Косово и Метохија је медијска мека

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић добитник је награде Александар Тијанић. Да ли борбеност има алтерантиву када живите на Косову и Метохији?

 

Награда Александар Тијанић додељује се за за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез.

Борбеност новинара, књижевника и директора Дома културе у Грачаници Живојина Ракочевића препознале су колеге и због тога одлучили да баш он буде овогодишњи добитник награде “Александар Тијанић”.

Гостујући у Јутарњем програму, Ракочевић је рекао да се без борбености не може нигде живети, а да је Косово и Метохија медијска мека.

“У основи ту се ради о начину живота који вас стално подстиче да радите, да се борите против разних препрека и против десетина и стотина ограничавања ваше слободе, ваших напора да нешто позитивно урадите, да имате град, сведочите поред најважнијих културних, духовних и националних тачака нашег народа”, рекао је Ракочевић.

Такође, да се суочавате са лицима људи, са њиховом угроженошћу, са њиховом наизглед безнадежном изолованошћу, каже Ракочевић.

Према његовим речима, то су проблеми који се дешавају и пред очима Европе, и које нико не види и онда се морају стално представљати јавности, указивати на та лица на којима се ломи наш живот, наша укупна историја, наша духовност, наш однос према слабијим…

Али, како истиче, српски народ на Косову и Метохији је преживео иако је је већина очекивала супротно.

“Ту су два модела, један је модел историјског трпљења и модел историјског преживљавања и начина да се опстане, а други модел је модел културног обрасца који се тамо формирао”, каже Ракочевић.

Тамо је, каже, наш Нотр Дам који је у Дечанима, тамо је наша Сиксинска капела која је Богородица Љевишка и то су чињенице које морамо стално да понављамо чак и себи.

Подели на: