sreda, 05. oktobra 2022. | 21:16
Najnovije vesti

“70 godina čekali ovaj dan”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na ceremoniji otvaranja deonice auto-puta “Miloš Veliki”, da taj auto-put pokazuje novi nivo kvaliteta života građana Srbije. Počinje se sa pripremom dokumentacije za Šumadijski auto-put koji će nositi ime “Vožd Karađorđe”, poručio je predsednik.

 

Vučić je, tokom obraćanja kod petlje Ljig gde je svečano pušten u saobraćaj novi auto-put “Miloš Veliki”, rekao da je ovo veliki dan za Srbiju.

Predsednik je tokom obraćanja rekao da će se početi sa pripremom projekta za izgradnju auto-puta “Vožd Karađorđe”.

“To će biti šumadijski auto-put, u ipsilon kraku, da spojimo sever Šumadije i srce Šumadije sa istokom Srbije. Proći će auto-put i kroz njegovo rodno selo Viševac i time ćemo pokazati kako Srbi, kada se pomire, umeju da naprave najbolje i najveće rezultate”, istakao je Vučić.

“Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, 70 godina čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. I zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da po ovom vrelom danu dođete u Ljig da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta, koji nosi ime po Milošu Obrenoviću”, rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svima koji se, kako kaže, raduju uspesima Srbije.

“Hoću da se radujem svima koji se raduju napretku Srbije, koji želite da bude uspešnija. Koji uvek imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu. Hvala vama koji ste radili pod najtežim uslovima, borili se sa tunelima, i brojnim mukama izlazili na kraj. Hvala svim građanima Srbije koji Srbiju vole više od svega”, naglasio je Vučić.

Podsetio je da smo od zemlje na ivici bankrotstva došli do zemlje koja ima najviše investicija proporcinalno broju stanovnika.

“Postali smo bolji deo sveta, među najboljima u mnogo čemu”, naglasio je predsednik.

“Odgovorna, a ne politika kula i gradova”

Najavio je povećanje plata, penzija i kvaliteta života, ukazavši da novi auto-put predstavlja novi nivo standarda života za građane. Plate će za tri meseca biti preko 500 evra mesečno, rekao je Vučić.

Podsetivši na brojne probleme tokom izgradnje auto-puta, među kojima je izdvojio stari hrast koji se nalazio na trasi, predsednik je poručio da će novi auto-put biti “hrast budućnosti”, jer će to da dovede fabrike u Ivanjicu, Lajkovac, Obrenovac i druge gradove.

Bilo je, dodao je, mnogo teških odluka koje su građani morali da donesu, ali su imali poverenje u politiku koja nije obećavala kule i gradove, već je bila odgovorna.

Auto-put samo do Požege košta više od milijardu i sto evra i biće napravljen našim novcem a ne koncesijama, istakao je predsednik.

“Hoćemo da ubrzano menjamo Srbiju”

Predsednik je govorio i o novom investicionom planu. “Hoćemo da ubrzano menjamo Srbiju”, poručio je Vučić

Naveo je da je upravo zato doneta odluka da se u svakoj opštini završi sve oko snabdevanja vodom, kanalizacijom…

“Sramota je da Srbija to nema rešeno u 21. veku”, primetio je predsednik.

Najavio je i ulaganje gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara puteva u naredne četiri godine.

Uradili bi i više, novca ima, rekao je Vučić, ali nema firmi, varilaca, tesara.

Poruka kineskom predsedniku

Posebno je naglasio da su uspesi postignuti zajedno sa kineskim prijateljima, koje predvodi predsednik Si Đinping.

“Sve što su obećali, sve su uradili i to na način na koji smo ih molili”, istakao je Vučić.

Ambasadorku Čen Bo i predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislava Nikolića zamolio je da prenesu poruku Si Đinpingu da je Srbija čelični prijatelj Narodne Republike Kine.

“Čekamo vas predsedniče da vas ugostimo kako vas niko u svetu nije ugostio”, poručio je Vučić.

Napomenuo je da se danas sigurno ne može preterati u opisivanju značaja onoga čemu okupljeni prisustvuju.

“Imamo put knjaže, imamo slobodu”

Osvrnuvši se na istorijsku ulogu Miloša Obrenovića, predsednik je napomenuo da se sada ne otvara samo auto-put sa njegovim imenom, već se ponavljaju sve lekcije kneza Miloša.

“Prva i osnovna lekcija je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez obzira na okolnosti, ako smo vredni i pametni onoliko koliko je on bio mudar”, naveo je Vučić.

Druga je da se za svoju zemlju treba boriti i da iz nje ne treba ići bez preke potrebe, istakao je predsednik.

Danas je važno, dodao je Vučić, da zamoli vredne Srbe da razmotre mogućnost povratka u Srbiju”.

“Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, dolazi vreme povratka u Srbiju, pomoćićemo na svaki način”, poručio je predsednik.

Treća lekcija, kako je dodao, jeste da je mir najvažniji uslov. Istakao je da se zbog toga najviše ulaže u mir, rad, znanje, povezivanje ljudi.

“Imamo put knjaže, imamo slobodu. Spojili smo to, jer jedno bez drugog ne ide”, poručio je predsednik.

Podeli na: