Најновије вести

Активирање погона и нова радна места

Нова радна места и покретање нових производних делатности приоритети општине Зубин Поток у 2021 години. Стартује са радом „Симпо“

 

 

У интервјуу са председником Привременог органа општине Зубин Поток Срђаном Вуловићем разговарали смо о години иза нас, обележеној вирусом корона и начином на који су се грађани Ибарског Колашина и руководство општине изборили са изазовима који су их снашли, али и о многобројним завршеним и започетим пројектима које вирус није омео у реализацији.

  • Који пројекти су реализовани у овој години у општини Зубин Поток?

– С обзиром на новонасталу и непознату ситуацију у вези са коронавирусом већ на почетку године, није било лако кренути и завршити започете пројекте, али поносно могу рећи да смо се успешно са тим носили. Руководство општине Зубин Поток у протеклих неколико година интензивно је радило на унапређењу инфраструктуре, највише у селима али и у самом Зубином Потоку, па је то настављено и у овој години. Завршили смо асфалтирање 10 траса са око 1,85 километара градских и приградских улица у насељима Јеша, Јасеновик, Угљаре, Придворица, Зупче и Чабра, завршили прву фазу изградње пута у селу Оклаце, а у току је и асфалтирање једног дела пута у дужини од 4,2 км. Завршена је и изградња пута за село Копиловиће, реконструкција пута Девиње-Козарево, санација пута у селу Бурлате, локалног путног правца у селу Јабука и клизишта на путном правцу Лучка Река – Бубе. Канцеларија за Косово и Метохију се и ове године побринула да обезбеди финансијска средства којим смо спровели пројекте изградње и реконструкције породичних кућа у циљу спровођења плана пружања подршке социјално угроженој категорији становништва на територији општине Зубин Поток, и то пет нових кућа и четири реконструисане у тој првој фази. У овом правцу настављамо и наредне године да помажемо наша домаћинства. Крајем протекле године завршени су радови на уређењу градског гробља у Зубином Потоку, на реновирању и доградњи зграде за потребе Ватрогасне службе, започети су радови на постављању нове уличне расвете у центру Зубиног Потока. Услед пандемије коронавируса имали смо додатне инвестиције, као што је набавка дезинфекционих и других средстава заштите против вируса за наше суграђане, али и додатне опреме за потребе Дома здравља и ковид амбуланте у селу Зупче, како би рад са пацијентима био бар мало олакшан у овој тешкој ситуацији. Показали смо солидарност у овим тешким тренуцима и у пар наврата донирали храну за кухињу Клиничко-болничког центра Косовска Митровица.

  • Претпрошле године почео је са радом регионални водовод, а у години за нама била је најављена изградња секундарне мреже локалног водовода. Када грађани општине Зубин Поток могу да очекују снабдевање водом са локалног водовода?

– Пандемија коронавируса нас је омела у томе да у прошлој години потпуно завршимо тај пројекат, међутим успели смо да приведемо крају уградњу водомера у домаћинства, док изградња секундарне мреже локалног водовода креће у марту 2021, након чега ће воду из локалног водовода добити сви мештани од Газивода до Чабре. Средства за реализацију овог пројекта већ је обезбедила Влада Републике Србије.

  • Центар Зубиног Потока у овој години претворен је у градилиште – ту су изградња два нова блока стамбених јединица и нове зграде у непосредној близини Дома културе?

– Изграђена зграда у непосредној близини Дома културе и зграда локалне самоуправе намењена је за просторије градске библиотеке и локалне телевизије које ћемо регистровати у току ове године. То ће бити једна целина која је недостајала нашој општини, а која ће такође обезбедити и нова радна места. У оквиру стамбених блокова 1 и 2 биће укупно 59 станова и 12 локала, а такође ту је и још 12 станова у згради која је изграђена у овој години. Сви станови намењени су младим брачним паровима, кадровима и социјално угроженим породицама. Захвални смо Влади Републике Србије која је обезбедила средства за изградњу ових објеката.

  • Више пута сте истакли да је улагање у образовање деце најбоља инвестиција. У шта сте усмерили улагања по том питању у овој години?

– У јуну 2020. године поставили смо камен темељац за изградњу новог објекта основне школе „Јован Цвијић“ у селу Дрен, а већ 1. септембра ђаци су започели нову школску годину у новим учионицама. То је један од завршених пројеката на који сам најпоноснији, с обзиром да стари објекат школе већ годинама није задовољавао потребе ђака и наставника, није могао да служи оном нивоу одржавања наставе какву су имали сви остали ђаци у другим местима где се налазе одељења ове школе. Извршили смо и неопходне реконструкције на објекту предшколске установе „Наше дете“ и набавили нови котао на чврсто гориво како би спремно дочекали хладне дане. Поносни смо и на наставни кадар у нашим школама у општини Зубин Поток који највише доприносе томе да наши ђаци сваке године освајају медаље и признања на републичким такмичењима из многих предмета, да буду најбољи студенти али пре свега да сви они израсту у добре и племените људе на које ћемо у будућности моћи да се ослонимо.

  • Општина Зубин Поток користи сваку прилику за промоцију домаћих производа, традиционалне и органске хране. Да ли је и ове године било помоћи општине домаћинствима којима је бављење пољопривредом једини извор прихода?

– Наравно, и претходне године било је улагања у пољопривреду, у оној мери у којој је то пандемија дозволила, па смо поделили пољопривредницима одређене саднице, машине за обраду земље али и уређаје који имају изузетну важност у прављењу производа по којима смо препознатљиви. Оно за шта се залажем од када сам председник општине је то да улажемо у приватни сектор, који омогућава да сви радимо и живимо од свог рада, али и да сви млади буду запослени, и да Зубин Поток на тај начин буде једна од најразвијенијих општина на Косову и Метохији. У наредној години посебно ћемо обратити пажњу на помоћ онима који се баве или желе да крену са бављењем пчеларством и сточарством и дистрибуцијом производа добијених од ових делатности.

  • За шта ћете се највише залагати у новој години када је у питању напредак и даљи развој општине Зубин Поток?

– Биће ту радова на даљој изградњи и реконструкцији локалних путева и улица, као што сам већ рекао очекује нас завршетак локалног водовода, у плану је изградња још две стамбене зграде, али оно што ће, надамо се, обележити нову годину је запошљавање младих! Погон фабрике „Симпо“ спреман је за поновно покретање производње тапацираног намештаја и у новој години планирано је 75 нових радних места у првом кругу, док је за даљи рад у плану још 50 додатних радних места само у овој фабрици. У Газиводама покрећемо погон за производњу врата и ту очекујемо 20 радних места. У 2020. завршена је адаптација објекта и пуштена у рад прва Регионална сигурна кућа која се налази у нашој општини и у наредној години и ту ћемо отворити још десетак радних места. Први „Start up“ пројекат на Косову и Метохији припао је општини Зубин Поток и могу слободно рећи да сам најпоноснији на то. Изграђени објекат у Доњим Варагама добио је неопходну опрему за покретање рада, и већ у првим данима нове године запослиће 20 младих интелектуалаца, инжењера, програмера, дизајнера, који ће радити на програмирању и пројектовању. Влада Републике Србије ће и овај веома значајан пројекат испратити до краја, како би све у вези са испланираним било и реализовано. Рекао бих да нас је ова новонастала ситуација у вези са вирусом корона првенствено научила да је најважније да сачувамо здравље и себи и нашим најближима, али и то да упркос свим изазовима живот не може и не сме да стане. Зато и настављамо вредно и радно у новој години, како бисмо нашим суграђанима учинили Зубин Поток још бољим местом за живот и рад. Јована Цветнић

Подели на: