nedelja, 02. oktobra 2022. | 22:11
Najnovije vesti

Albanske partije sa juga Srbije na jednoj listi, dogovoreno u Tirani

Politički predstavnici Albanaca tri opštine sa juga Srbije potpisali su u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je vršilac dužnosti ministra za evropske i spoljne posle Albanije, Gent Čakaj, koji je sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije razgovarao o njihovom zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kako je preneo portal albanskog Top čenela, sporazum o formiranju zajedničke liste zasnovan je na, kako se navodi, jasnim programskim principima, a njen naziv će biti “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”.

Sporazum su potpisali predstavnici: Stranke za demokratsku akciju, Alernative za promene, Demokratske stranka, Reformskog pokret DPA i Pokreta Demokratski napredak.

Oni će, navodi se, odlučivati u skladu sa programom kad god je reč o nacionalnim principima i pitanjima Albanaca sa juga Srbije.

Sporazum je potpisan s ciljem da se obezbedi što veća zastupljenost i ojača položaj Albanaca.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Čakaj je pohvalio postizanje ovog sporazuma, uz ocenu da su “politički predstavnici Preševske doline danas dali najvredniji i najznačajniji primer da se stranačke razlike mogu artikulisati u okviru jednog nacionalnog stava”.

“Ova lista će imati nezamenljivu funkciju u pokretanju širokog spektra pitanja sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, a koja se tiču obrazovanja, kao i slobodne upotrebe albanskih nacionalnih simbola i veće zastupljenosti u državnim institucijama”, rekao je Čakaj.

Dodao je i da Vlada Albanije neće oklevati da podrži zajedničku listu Albanaca sa juga Srbije.

“Ovaj sporazum o zajedničkoj listi služi na čast građanima Preševske doline, ali i Albancima ma gde oni bili”, rekao je Čakaj.

Podeli na: