petak, 01. jula 2022. | 06:21
Najnovije vesti

Aleksandar Vučić i Jevgenij Primakov razgovarali o saradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Jevgenija Primakova, rukovodioca Rossotrudničestva, ruske Federalne agencije za pitanja ZND, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju, sa kojim je razgovarao o kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji dveju zemalja i sveukupnim bilateralnim srpsko-ruskim odnosima.

 

Predsednik Vučić i Primakov su razmotrili konkretne predloge za snaženje kulturne saradnje, poput redovne razmene izložbi i gostovanja pozorišnih i operskih predstava i za saradnju na polju obrazovanja, koja podrazumeva popularizaciju ruskog jezika i redovnu razmenu studentskih stipendija, uz povećanje njihovog broja, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je izrazio zahvalnost ruskoj državi i ruskim umetnicima za pomoć u unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Takođe je istaknuta važnost podrške koju ruska strana izražava za očuvanje i zaštitu srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji u UNESKO i drugim međunarodnom forumima.

Dvojica sagovornika su razmotrili i situaciju u regionu Zapadnog Balkana i na istoku Evrope, dodaje se u saopštenju.

Podeli na: