петак, 07. октобра 2022. | 05:30
Најновије вести

Амбасада САД у Приштини: Решење за Косово да пронађу две стране

Званичници америчке амбасаде у Приштини изјавили су да ће Вашингтон у дијалогу Београда и Приштине подржати решење о којем се договоре две стране, уз вођство ЕУ, цитирајући притом председника Џо Бајдена да “свеобухватан споразум треба да доведе до узајамног признавања”.

 

“Суштина било ког споразума мора да дође од самих страна. Спремни смо да слушамо и помогнемо на било који начин да пружимо подршку обема странама и ЕУ, као помагачу, у проналажењу међусобно договореног решења,” рекао је неименовани представник америчке амбасаде у Приштини порталу Газета експрес.

Додао је да САД у потпуности подржавају дијалог и “свеобухватно решење које ће довести до узајамног признавања, очувања суверенитета и територијалног интегритета две државе и јачање њихових демократских институција од суштинског је значаја за напредак Косова и Србије”.

“Ово ће побољшати безбедност и просперитет обе земље, унапредити њихове тежње за чланством у Европској унији и другим мултилатералним институцијама и подржати трајни циљ пуне, слободне и мирне Европе”, навео је представник амбасаде.

Потврдио је да ће ако буде потребно САД размотрити именовање специјалног изасланика за регион, упитан да ли ће бити именован специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине.

Подели на: