Најновије вести

Анђелковић: Дијалог ће бити настављен, питање да ли ће бити продуктиван

Дијалог између Београда и Приштине ће пре или касније бити настављен, али су мале шансе да ће бити продуктиван јер су косовске власти сада много мање кооперативне, рекао је за Косово Онлајн политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

 

Дијалог ће свакако пре или касније бити настављен. Друго је питање да ли ће то бити продуктиван дијалог. Мени не делује да постоје основе да се надамо продуктивном дијалогу из разлога што ће Приштина сада бити много агресивнија него што је била раније и много мање кооперативна. И у претходном периоду албанска страна је саботирала било какав договор и учествовала је у дијалогу више реда ради, али је морала то да чини јер је била под притиском Америке“, рекао је Анђелковић.

Према његовом мишљењу, сада када долази Бајденова администрација, Албанци ће бити осокољени да иду ка екстремизму.

“Напросто мисле да је дошла екипа која је њима наклоњена, што не значи да је тако. Не значи да ће Америка имати битно другачији став него што је имала, али њихово очекивање је да ће га имати и из тога произилази моја претпоставка да ће Албанци бити врло агресивни и некооперативни, поготово што се суочавају сада са судом за ратне злочине ОВК, односно са предстојећим изборима“, оценио је он.

Анђелковић сматра да ће се албански политичари такмичити у екстремизму и појачаној реторици која подсећа на деведесете. “Дијалог по мени нема реалне шансе у догледно време на успех иако ће бити покушаја да се он настави и вероватно у неким периодима ће се и водити“, наводи он.

Сматра да у околнистима и у незрелној средини као што је албанска на Косову, ако дође до ванредних избора, “сви политичари ће се борити за статус највећег албанског екстремисте, за ниске страсти бирача“. Отуда ће, како наводи, ићи у шовинистучку крајност, а тако нешто не погодује дијалогу.

“У таквим околностима питање је да ли ће бити и обнављања дијалога. Можда можемо да очекујемо стварно обнављање када се тамо заврши борба око власти, али пошто је мало вероватно да ће тамо добити чврсту власт, вероватно ћемо стално имати дијалог са сенком њихових потреба да се додворавају својим бирачима“, закључио је Анђелковић.

 

Подели на: