sreda, 28. septembra 2022. | 07:24
Najnovije vesti

Arlov podneo žalbu kosovskoj policiji na odluku zabrane ulaska na KiM

Predsednik banjalučkog odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, nevladine humanitarne organizacije sa sedištem u Banja Luci, Milorad Arlov podneo je danas žalbu Komisiji za žalbe Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, preko advokata Nebojše Vlajića, za zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju od 11. jula 2022. godine.

 

Advokat Nebojša Vlaćić decidno, korektno poštujući pravne i zakonske norme naveo je precizno, pozivajući se na postojeće zakone Prištine, da zabrana nema pravno uporište koja je izrečena na ovakav način, bez obrazloženja kao ni prethodne zabrane od 26. juna 2020. godine date na administrativnom prelazu Jarinje sa jedva jednom rečenicom bez navedenih pravih i istinitih razloga, navodi se u saopštenju Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

“Traži da se zabrana ukine jer nema pravno uporište po nijednoj osnovi, jer se radi o čoveku koji se bavi humanitarnim radom, pomaže svoj narod kao mnogi drugi. Samo gradnjom Dnevnog centra za decu i mlade s poteškoćama u razvoju pomaže svu decu kojima je pomoć potrebna. Advokat Vlajić ne vidi razlog zabrane i narušavanje slobode kretanja čoveku koji je već 15 godina posvetio pomoći svom narodu na Kosovu i Metohiji”.

Advokat Vlajić, kaže se dalje u saopštenju, navodi da je ovo poigravanje sa poznatom humanitarnom ličnosti pogotovo što je nakon dve godine bez poteškoća 27. juna legalno pušten na Kosovo i Metohiji, a potom samo 14 dana kasnije opet zabranjen ulaz bez pravnog obrazloženja, u samo jednoj rečenici kojom je Arlovu izrečena zabrana stoji: “je lice kojem se daje doznanja s ciljem odbijanja boravka ulaska na nacionalnu registraciju”. Što nema naveden rok u zabrani je poigravanje sa ličnosti koja nema mrlje u svom humanitarnom radu, a pogotovo što se protiv istog ne vodi na Kosovu i bilo gde krivični ili bilo koji drugi postupak.

Traži se od Komisije za žalbe da poništi rešenje Miloradu Arlovu o zabrani ulaska na teritoriju Kosova u zakonski predviđenom roku za odgovor na žalbu.

“Arlov ima uredna dokumenta i ličnu kartu Srbije, bavi se humanitarnim radom, ne bavi se politikom i nema niti jedan prekršaj na “Kosovu” po kom osnovu bi mu bio zabranjen ulazak. Smatram i tvrdim da je urađena velika greška tome humanom čoveku koji je i 11. i 12. jula trebao biti, kao počasni građanin Mitrovičkog okruga i opštine Zvečan, po pozivu prisutan na obeležavanju Dana opštine Zvečan za Petrovdan 12. jula. Da poseti manastire Banjaka i Pećku patrijaršiju i obiđe Dnevni centar koji je on izgradio i planira njegovo opremanje. Ima li tu razloga zabrane za čoveka koji poboljšava život ovoj kategoriji dece i mladih i pomaže mnogu školsku decu na Kosovu i Metohiji, pita se Vlajić“, kažu iz Odbora.

Kako Vlajić navodi u žalbi, Arlov ni ovoga puta, kao ni ranije, nije uputio ni jednu ružnu reč pripadnicima KPS poštujući njihovo obrazloženje da oni ne odlučuju nego Priština.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji tražiće od advokata Vlajića da ovu žalbu uputi svim domaćim i međunarodnim relevantnim fakltorima koji posluju i brinu o poštovanju prava i bezbednosti i rade na Kosovu i Metohiji.

“Sloboda kretanja svima je zagarantovana pogotovo ljudima koji pomažu druge i bave se humanitarnim radom bez obzira na naciju i veru”, navodi se u saopštenju Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Podeli na: