nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:21
Najnovije vesti

AUTO-PUT BUDUĆNOSTI I BOLJEG ŽIVOTA

 – Prva i osnovna lekcija je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez obzira na okolnosti, ako smo vredni i pametni onoliko koliko je bio mudar Miloš Obrenović – rekao je predsedik Vučić na otvaranju deonice auto-puta od Obrenovca do Ljiga i najavio povećanje plata i penzija

 

Postali smo bolji deo sveta, među najboljima u mnogo čemu. Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, 70 godina čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. I zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da po ovom vrelom danu dođete u Ljig da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta, koji nosi ime po Milošu Obrenoviću”. Ovo je između ostalog rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u nedelju svečano otvorio deonicu auto-puta od Obrenovca do Ljiga koja je nazvana „Miloš Veliki”.

SEDAMDESET GODINA ČEKALI OVAJ DAN

Uz pesmu „Igrale se delije” i vatromet, auto-put „Miloš Veliki” svečano je pušten u saobraćaj a prvi automobili koji su prošli korz tunel Brančić bili su u bojama Srbije. Centralni događaj oko otvaranja auto-puta počeo je prethodno intoniranjem himne „Bože pravde” i obraćanjem Nenada Jezdića u ulozi kneza Miloša kod petlje Ljig, gde je obraćajući se prisutnima predsednik Srbije poručio da su građani više od 70 godina čekali ovaj dan kada će biti otvoren novi put ka Zapadnoj Srbiji. Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmešta sa „magistrale smrti”, Ibarske magistrale, i put od Beograda do Čačka skraćuje na oko sat vremena, ali ovaj auto-put povezuje i celu Zapadnu Srbiju sa Beogradom. „Miloš Veliki” deo je Transevropske magistrale i treba da poveže, prolazeći kroz Srbiju i Crnu Goru, Centralnu Evropu i Jadransko more. On će omogućiti nove investicije i značajno doprineti turističkom razvoju tog kraja Srbije.

– Ovo je veliki dan za Srbiju jer ovaj auto-put pokazuje novi nivo kvaliteta života građana Srbije – rekao je predsednik Vučić tokom obraćanja kod petlje. On je najavio da se počinje i sa pripremom dokumentacije za šumadijski auto-put koji će nositi ime „Vožd Karađorđe”.

– To će biti šumadijski auto-put, u ipsilon kraku, da spojimo sever Šumadije i srce Šumadije sa istokom Srbije. Proći će auto-put i kroz njegovo rodno selo Viševac i time ćemo pokazati kako Srbi, kada se pomire, umeju da naprave najbolje i najveće rezultate – istakao je Vučić koji se zahvalio svima koji se, kako kaže, raduju uspesima Srbije. – Hoću da se radujem svima koji se raduju napretku Srbije, koji želite da bude uspešnija. Koji uvek imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu. Hvala vama koji ste radili pod najtežim uslovima, borili se sa tunelima, i brojnim mukama izlazili na kraj. Hvala svim građanima Srbije koji Srbiju vole više od svega”. Posebno je naglasio da su uspesi postignuti zajedno sa kineskim prijateljima, koje predvodi predsednik Si Đinping i da su kineski partneri uradili sve što su obećali. Vučić je potom ambasadorku Čen Bo i predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislava Nikolića zamolio da prenesu poruku Si Đinpingu da je Srbija čelični prijatelj Narodne Republike Kine. – Čekamo vas predsedniče da vas ugostimo kako vas niko u svetu nije ugostio – poručio je Vučić i napomenuo je da se danas sigurno ne može preterati u opisivanju značaja onoga čemu okupljeni prisustvuju. Osvrnuvši se na istorijsku ulogu Miloša Obrenovića, predsednik je napomenuo da se sada ne otvara samo auto-put sa njegovim imenom, već se ponavljaju sve lekcije kneza Miloša.

– Imamo put knjaže, imamo slobodu. Spojili smo to, jer jedno bez drugog ne ide. Prva i osnovna lekcija je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez obzira na okolnosti, ako smo vredni i pametni onoliko koliko je on bio mudar – naveo je Vučić. I dodao da je druga lekcija da se za svoju zemlju treba boriti i da iz nje ne treba ići bez preke potrebe. – Danas je važno da zamolimo vredne Srbe da razmotre mogućnost povratka u Srbiju. Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, dolazi vreme povratka u Srbiju, pomoćićemo na svaki način – poručio je predsednik i dodao da treća lekcija jeste da je mir najvažniji uslov. Istakao je da se zbog toga najviše ulaže u mir, rad, znanje, povezivanje ljudi. On je podsetio je da smo od zemlje na ivici bankrotstva došli do zemlje koja ima najviše investicija proporcinalno broju stanovnika.

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

Predsedik Vučić je najavio povećanje plata, penzija i kvaliteta života, ukazavši da novi auto-put predstavlja novi nivo standarda života za građane. – Plate će za tri meseca biti preko 500 evra mesečno – rekao je Vučić. Podsetivši na brojne probleme tokom izgradnje auto-puta, među kojima je izdvojio stari hrast koji se nalazio na trasi, predsednik je poručio da će novi auto-put biti „hrast budućnosti”, jer će to da dovede fabrike u Ivanjicu, Lajkovac, Obrenovac i druge gradove. -Bilo je mnogo teških odluka koje su građani morali da donesu, ali su imali poverenje u politiku koja nije obećavala kule i gradove, već je bila odgovorna -kazao je predsednik Vučić i dodao da auto-put do Požege koji košta više od milijardu i sto evra i biće napravljen našim novcem a ne koncesijama. Govoreći o novom investicionom planu predsednik Vučić je kazao da je namera da se ubrzano menja Srbija i da je upravo zato doneta odluka da se u svakoj opštini završi sve oko snabdevanja vodom, kanalizacijom… – Sramota je da u Srbiji ta pitanja nisu rešena u 21. veku – primetio je predsednik Vučić najavivši ulaganje gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara puteva u naredne četiri godine. U tom periodu, kako je rekao, uradilo bi se i više jer ima novca, ali nema firmi i radnika, varilaca, tesara. Čitavu trasu novoizgrađenog auto-puta prošao je predsednik Srbije sa saradnicima, izvođačima radova, razgovarao sa radnicima i meštanima. I jedan od gostiju, lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da je ovaj dan kada se otvara auto-put pobeda ne samo Srbije, već i Crne Gore. – Ovaj auto-put će biti deo puta koji će vjenčati Crnu Goru i Srbiju, vjerujem da će Luka Bar i željeznica biti jedan od glavnih oslonca za preporod Crne Gore – istakao je Mandić. Inače, deonica od Obrenovca do Ljiga duga je oko 62 kilometra, ima 11 nadvožnjaka, 44 mosta i tunel Brančić dug 945 metara. Postoje dve tunelske cevi, sa po dve kolovozne trake, širine osam i po metara. U obe cevi postoji prostor za vozila koja su u kvaru, kao i veza između tunelskih cevi u slučaju vanrednih situacija. Opremljen je najsavremenijom elektro-mašinskom opremom, uz stalno praćenje i upravljanje saobraćajem iz tehničko-operativnog centra.Vožnja od Obrenovca do Čačka, duga 103 kilometra, koštaće 420 dinara, a stizaće se za oko sat vremena. Otvaranju auto-puta prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, ministri u Vladi Srbije, bivši predsednik Tomislav Nikolić, kineska ambasadorka u Srbiji, Milorad Dodik i mnoge druge zvanice. R. Komazec

Podeli na: