уторак, 22. јуна 2021. | 13:37

Бићемо у врху по броју тестирања у овом делу Европе

Нова лабораторија, која је данас отворена у КЦС, “Ватрено око”, значајна је помоћ за Србију у борби против вируса корона, али и вежна основа за додатно јачање српског здравства, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

 

Србија сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у КЦС у Београду, и друга која се прави у Нишу, такође уз подршку кинеских БГИ и Зи Ђина, ће омогућити да се ти капацитети дуплирају, рекла је Брнабић у КЦС, где је присуствовала отварању нове лабораторије.

“По броју тестирања, Србија је међу водећим земљама у овом делу Европе, не само региона. Гледајући Западни Балкан, плус Словенију, Мађарску, Бугарску и Румунију, данас смо међу најбољима у овом делу. Са овим капацитетима, бићемо међу прве две по тестирању”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће ова лабораторија помоћи да се ускоро крене и на тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на овај вирус.

Указала је да ће, након борбе против корона вируса, овим Србија имати најбољу и најсавременију лабораторију у овом делу Европе.

То ће, како је додала, омогућити да се крене у разговоре са кинеском компаниом како би се успоставио најмодернији институт за молекуларну генетику и прецизну медицину, што се уклапа у комплетну дигитализацију здравства и прављење система који је најнапреднији у Европи.

Србија је, каже премијерка, показала да има солидан, чврст здравствени систем, одличне научнике, истраживаче, инжењере, али има и одличне пријатеље, попут Кине, у тренуцима када је најпотребније.

“Ово је јако важан дан за Србију, не само у борби против Ковида 19, већ и феноменална основа за оно што желимо да радимо у будућности – потпуна дигитализација и јачање нашег здравства, како би било међу најбојима у Европи”, рекла је премијерка.

Чен: Кинески и српски народ “раме уз раме” у борби против короне

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да се кинески и српски народ боре “раме уз раме” против новог вируса корона и додала да је отварање лабораторије у Србији још један показатељ челичног пријатељства две земље, под руководством два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Чен је подсетила да је од потписивања уговора између Србије и Кине за отварање две медицинске лабораторије у Србији протекло само 12 дана и истакла да је отварањем лабораторије у КЦС показана потпуна ефикасност сарадње српских и кинеских стручњака.

“Хвала српском народу и Влади Србије на поверењу према кинеским компанијама и технологији и хвала кинеским предузећима на доприносу у јачању пријатељства наше две земље у овим тешким тренуцима”, рекла је Чен новинарима на отварању лабораторије у КЦС.

Истиче да је Амбасада Кине у Србији спремна да учини све напоре и пружи допринос за “коначну победу” против вируса корона.

Теренс Сијонг из кинеског Института БГИ изразио је задовољство што је та компанија имала прилику да Србији поклони најбољу лабораторију за тестирања и захвалио Влади Србије, амбасади Кине и целом тиму који је, како је рекао, напорно радио да се лабораторија заврши у најкраћем могућем року.

Истакао је да ће у Београду и Нишу бити отворене две најсавремније лабораторије у свету где ће се радити укупно 3.000 тестирања што ће, каже, дуплирати број тестирања на Ковид 19 у Србији.

“Веома смо срећни и поносни што смо део тима у Србији који може да се одупре епидемији. Премијерка Брнабић је данас имала видео састанак са председником Управног одбора наше фирме и договорили су се о начинима даље сарадње“, рекао је Сијонг.

Он је појаснио да назив лабораторије потиче из кинеског мита у коме “ватрено око“ може да види сваког духа и ђавола.

“Надамо се да ћемо успети да овим ватреним оком победимо непријатеља“, рекао је Сијонг.

Беговић: Србија сада има најмодернију лабораторију у региону

Новоотворена лабораторија “Ватрено срце” завршена је у рекордном року од три недеље и захваљујући опреми која је стигла из Кине, Србија сада има најбољу лабораторију у региону, каже директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство каже Јелена Беговић.

“Пошле три недеље заиста мукотрпног рада отворена је лабораторија Хуоан за молекуларну детекцију инфективбих агенаса у Београду. Цео простор урађен је у рекордном року за 14 дана и још недељу дана нам је требало да инсталирамо сву модерну опрему која је стигла из Кине”, рекла је Беговић.

Како истиче, лабораторија се налази на простору од 750 квадрата, а пола простора биће под негативним притиском, што значи да било какав инфективни агенс не може да изађе. “У лабораторији ће радити истраживачи из наших најбољих научних институција, који су заједно са здравственим радницима и лекарима стали на прву линију одбране од пандемије”, истиче она.

Беговићева додаје да је отварање лабораторије, за њу лично, једно изузетно искуство. “Радили смо без престанка три недеље, дан и ноћ, од грађевинаца, радника, научника. Заједно смо успели да у апсолутно рекордном року све завршимо и сада Србија има изузетно модерну и савремену лабораторију, какве дефинитивно нема у региону”.

Она је додала и када буде прошла пандемија, моћи ћемо да улазимо у коштац са другим епидемијама, другим инфективним агенцијама и моћи ћемо да помогнемо читавом региону када буде било потребно.

Подели на: