Најновије вести

Билчик: Ми желимо да се дијалог настави

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је да је дијалог Београда и Приштине важан део европске перспективе читвог Западног Балкана и да ће помоћи региону и двема странама да направе стварни напредак када је реч о међусобним односима.

 

Билчик је навео да је важно да дијалог Београда и Приштине добије ”свеж почетак”, а да се ствари у региону ”покрену”.

”То неће бити лако. Политичка ситуација на терену није једноставна. Али (изасланик ЕУ) Мирослав Лајчак има подршку ЕУ. Ми желимо да будемо ангажована на терену, да се дијалог настави што је брже могуће и да доведе до резулатата”, каже Билчик.

Известилац за Србију у ЕП оцењује да је било важно именовати специјалог представника ЕУ који ће решавати нека од нерешених питања и конфликата на Западном Балкану.

”Ту се не ради само о Косову*, већ и о питању шире безебдности региона”, сматра Билчик.

Он додаје да ће Миросалав Лајчак, са којим је у сталној комуникацији у Братислави, бити задужен за дијалог Беогрда и Приштине, али и да ће се важан део његовог рада односити на ситуацију у БиХ.

”Имамо четири земље из региона које су у преговарачком процесу, али имамо и друге делове Запдног Балкана који су далеко од тога. Лајчков главни задатак је да се фокусира на најпроблематичнија питања док ће се комесар Вархеји бавити проширењем и приступним преговорима”, каже Билчик.

Билчк је додао ће да се заједно с Лајчаком сутра обратити посланицима словачког Парламента током посебне седнице посвећене конфренцији лидера ЕУ и Западног Балкна која је планирана за 6. мај у Загребу.

Подели на: