Најновије вести

Блиц: Подела Косова могућа ако се све стране сагласе

Сто између Београда и Приштине и даље је празан, на њему нема званичног предлога за постизање компромиса, а идеја о подели Косова која је ових дана актуелизована могла би да буде прихватљива опција за пут до договора. Ипак, сматрају саговорници београдског дневника Блиц, то никако не би требало да подразумева да Србија препусти део територије коју Београд контролише.

 

Потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири изјавио је да би када би био премијер дао 17 села у околини Лепосавића и Зубиног Потока на северу Косова у замену за Прешево, Медвеђу и Бујановац, који се налазе на југу Србије.

„Након другог светског рата, ових 17 села припољена су Косову, док су Прешево, Бујановц и Медвеђа припали округу Врања. Села у Лепосавићу, Зубином Потоку су српска, нема Албанаца. Неко време су били у територијаној организацији Србије. То је демаркација границе, техничка корекција границе, то се чак не може назвати променом границе“, рекао је Хазири, подсећа тај београдски дневник.
Јасно је да је Приштина ову идеју пустила у јавност као пробни балон и да се чека реакција, а њоме се Хазири уједно препоручио за новог премијера, пише Блиц и наводи да ако му мамац за функцију успе, ако дође до формирања владе Косова, питање је да ли би то било прихватљиво за Србију.
Бујановац, Прешево или било која територија коју контролише Београд не би требало да буде предмет преговора о размени територија, већ само територија севера Косова.
Чека се реакција званичног Београда, али не треба заборавити да је председник Србије Александар Вучић више пута истицао да је за постизање решења, али „не тако да Албанци добију све, а да Србија не добије ништа“.
Дијалог се води уз палицу Европске уније и Америке, а специјални представник Беле куће Ричард Гренел више пута је рекао да ће САД подржати решење око којег се договоре Београд и Приштина. Што се ЕУ тиче, високи представник ЕУ за спољну политку и безбедност Ђузеп Борељ је на питање да ли је попут Немачке против идеје о размени територија двеју страна, рекао да је то питање које треба да се реши путем дијалога Београда и Приштине и да нема потребе да ЕУ буде већи католик од папе.
„Уколико се договоре о нечему, ЕУ треба да простудира тај споразум у сваком случају, јер сваки споразум између Србије и Косова има утицај на регион“, казао је Борељ, подсећа Блиц.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Блиц каже да подела Косова јесте прихватљива опција. Ипак, кључно питање је шта Београд, а шта Приштина подразумева под поделом територије.
Обострано сагласни
„Делује ми да је подела Косова реална опција, али тако да Србија добије део Косова назад, минимум би био да добије север и манастире, а да се о статусу поморавља разговара. Косову би, с друге стране, било дозвољено да заокружи свој међународни статус“, сматра Анђелковић.
Он, међутим, додаје да уступање Прешева и Бујановца није нешто о чему би требало да се води дискусија.
„Неприхватљиво је да Србија да део територије коју контролише, и то у мирнодопским условима. Бујановац и Прешево нису нешто о чему би требало расправљати. У обзир долази само разговор о територији коју ми не контролишемо, а на којој ни они немају потпуну власт“, објашнајва Анђелковић.
Директор косовског Института за афирмацију међуетничких односа и политички аналитичар Фатмир Шехоли сматра да ће о размени територија моћи да се разговара искључиво и једино ако о томе буду сагласни званични Београд и званична Приштина.
„Засад се међународни фактор углавном изјаснио против размене територија, изузев САД, чији је став да о томе могу разговарати искључиво две стране у дијалогу. Лично сматрам да смо много ближе свеобухватном споразуму који подразумева другачији облик уставног покрета и у Србији и на Косову, а са концептом формирања ЗСО и учлањењу Коова у УН и остале институције, као и дефакто, али не и де јуре признавање Косова од Србије. То би подразумевало да Косово добије финансијску ињекцију за економски препород, а Србији би била отворена врата ка ЕУ“, сматра Шехоли.

Подели на: