četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:39
Najnovije vesti

Pripadnici Rosu drže i dalje u blokadi Jarinje i Brnjak

Četvrti dan krize na severu Kosova i Metohije uzrokovane pokušajem oduzimanja registarskih tabica i uvođenjem privremenih

 

Iz dana u dan, od početka velike krize na severu Kosova i Metohije,koja je počela 20. septembra,ona dobija na masovnosti. Sve je duža kolona vozila koja prave barikadu iz pravca Leposavića i sve je više pripadnika specijalnih jedinica policije iz Prištine i snaga KFOR-a na prostoru starog punkta u Jarinju.
Nešto je manji broj građana sa prostora celog severa Kosova i Metohije koji i noć provode na Jarinju, ali u jutarnjim časovima njihov broj je u velikom porastu. Tako je i danas, više stotina gradjana okupilo se na Jarinju u znak protesta zbog uredbe tkz. Vlade u Prištini da oduzima registarske tablice sa vozila sa severa Kosova i Metohije i uvodjenja privremenih tablica za vozila koja dolaze iz centralne Srbije uz plaćanje taksi. Protiv ovakve uredbe ustalo je lokalno stanovništvo, jer se tako krše njihova elementarna prava o slobodi kretanja, i ne mogu pristati na ovakvu odluku iz Prištine.
Više stotina gradjana je već četvrti dan na Jarinju. Nakon hladne noći, vreme se stabilizije, što pogoduje svima koji po ceo dan, a mnogi od njih i celu noć provode na magistrali. Uz to svi oni da bi stigli do mesta okupljanja pešače I po tri kilometra jer je blokada magistarlnog puta sve duža, tako da se do mesta protesta može stići samo peške.
Snage specijalne policije ROSU redovno se smenjuju na ovoj lokaciji, od prvog dana krize, iako im nije dozvoljeno da budu na prostoru severa Kosova i Metohije. Neizvesnost, strah I blokade traju. Svi iščekuju da će se naći rečenje za ovaj problem, koji se za sada ne nazire.
Iz pravca centarlne Srbije može se preći samo peške, i to čine samo oni koji imaju neophodne obaveze sa druge starne administartivne linije. Nema putničkih vozila, na prelazu iz centarlne Srbije čeka samo šest kamiona. Sve je zaustavljeno. Ne stiže dnevna štampa. Svih namirnica u trgovinama u Leposaviću ima dovoljno. Na ulazu u Leposavić već tri dana, kada je postavljena i plakata na Jarinju, sve dočekuje bilbord ‘’Dobro došli u Zajednicu srpskih opština’’.Na ovaj način želi se podsetiti Priština na obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma o formiranju ZSO, jer je to suština ovog sporazuma, od pre punih osam godina.
Iz razgovoru sa gradjanima na protestu, jedinstven je stav da će izdržati, da će ih ovde biti sve više i da ne smeju pokleknuti jer se bore za svoju slobodu, da budu svoji na svome, za svoju decu i budućnost na ovim prostorima. V.V.

Podeli na: