уторак, 30. маја 2023. | 10:48
Најновије вести

Боцан-Харченко: Неумесне расправе о “политичком смислу” мера

Празне расправе о “политичком смислу” одлука српских власти у борби против епидемије корона вируса чине се неумесним, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, коментаришући тврдње појединих европосланика да се у Србији под плаштом сузбијања епидемије суспендује демократија.

 

Боцан-Харченко напомиње у разговору за “Новости” да о благовремености и сврсишодности предузетих корака на најбољи начин сведочи актуелна епидемиолошка ситуација у Србији.

Сматра да је потпуно природно да су ризици без преседана захтевали доношење одлука без преседана.

“Мере српских власти су сличне онима које су на снази у Русији. На првом месту се нашла брига о здрављу држављана, неопходност да се сведе на минимум претња даљег ширења опасне болести. Важне су и мере усмерене на подршку становништву, очување запослености, ублажавање последица кризе за све гране привреде. У том контексту празне расправе о неком ”политичком смислу” тих одлука се чине неумесним”, наводи амбасадор.

Упитан за тврдње да су Руси смишљено слали у Италију и Србију војне стручњаке како би учврстили своје геостратешке позиције, Боцан-Харченко је рекао да је изношење таквих оцена цинично и непоштено.

Он је нагласио да је, као и у случају Србије, одлука о упућивању помоћи Италији донета на директну молбу италијанског руководства, као и да без одговора није остало ниједно обраћање које је стигло у Москву из земаља Заједнице независних држава, Абхазије, Јужне Осетије.

“Све одлуке су имале хуманитарни карактер, нису биле условљене политичком коњунктуром. Понављање пропагандистичких клишеа о ”геополитичком супротстављању” само потврђује то да ”свако тумачи све по мери сопствене изопачености”. Међутим, покушаји да се те хуманитарне акције прикажу на лажни начин, да се извитопере њихови циљеви, неће прецртати њихов реални садржај и неће поништити њихове опипљиве резултате. Видимо, са каквим одушевљењем, надом и захвалношћу се прима та помоћ, и овде у Србији, и у Италији. То је најважније”, рекао је амбасадор.

Подели на: