Најновије вести

Борељ: Изнели смо три јасна захтева – нови избори, учешће Срба и ЗСО

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ саопштио је вечерас да су у разговору са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи европски званичници изнели три захтева – одржавање нових избора на северу КиМ, обезбеђивање учешц́а Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

 

 

Борељ је у објави на свом Твитер налогу навео да ће, ако то не буде учињено, бити озбиљних последице по односе са Европском унијом.

Он је објавио да је у Молдавији на самиту европских лидера разговарао са председником Србије Александром Вучићем и Вјосом Османи о “опасној ситуацији на Косову”, као и да се са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, заједно састао са Вучиц́ем и Османи.

“Сада треба да се обезбеди одржавање нових локалних избора, обезбеђивање учешц́а косовских Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице општина са српском већином у дијалогу уз подршку ЕУ. Ако то не учините, то ц́е имати озбиљне последице по наше односе”, написао је Борељ.

Подели на: