петак, 02. јуна 2023. | 17:36
Најновије вести

Брајовић: Заштитићемо српску новинарку са РТК, има право на назив Косово и Метохија

Цензурисање и санкције које је најавио директор РТК против српске новинарке Александре Доганџић јер је у програму употребила назив Косово и Метохија, не би смеле да се десе, јер је Косово статусно неутрална територија која функционише по Резолуцији 1244 УН, и она има право да користи тај назив, изјавио је за Косово Онлајн генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић.

 

Косово и Метохија је назив српске покрајине по Уставу Србије и неко ко то поштује не би смео да буде цензурисан од стране менаџмента РТК, без обзира на то што Косово институционално не признаје такво име. Косово је територија која функциониште по Резолуцији 1244 УН и сасвим је оправдано, да се за исту територију, кад постоје делимично различити називи, користе оба назива“, каже Брајовић.
Према његовим речима цензурисање и последице за српску новинарку Александру Доганџић не би смеле да се десе.
“Она, али и свако други, требало би да има право да користи називе и Косово, као и Косово и Метохија. Удружење новинара Србије ће јој пружити правну помоћ уколико буде изложена било каквим непријатностима, правне или било које друге природе“, рекао је Брајовић и додао да уколико српска новинарка буде трпела последице УНС ће реаговати и код европских и светских новинарских удружења.
Брајовић је подсетио да је Косово у оквиру бивше Југославије настало 1953. као Косовско-метохијска област. То је био уставно правни назив територије данашњег Косова и Метохије, које је касније постало покрајина.
Такође, треба нагласити да је Уставом Косова загарантвоано право мањина да користе своје називе и топониме.
Директор косовског Јавног сервиса Нгађим Кастрати најавио је да ће предузети санкције против новинарке РТК2 Александре Доганџић која је у програму користила израз Косово и Метохија који, како је навео, није дозвољен Уставом Косова.

Подели на: