Најновије вести

Брисел: Ради се на одржавању нове рунде дијалога, ЗСО мора бити део споразума

У Европској служби за спољне послове настављен је рад на организовању нове рунде састанака у оквиру дијалога Београда и Приштине, јер више не постоји потреба за карантином.

 

Портпарол високог представника ЕУ Жозепа Бореља, Петер Стано, каже да се ради на одржавању нових састанака, а да ће термини и агенда бити накнадно објављени.

Након отказивања овонедељне рунде разговора Београда и Приштине на експертском нивоу због мера карантина које је увела Европска служба за спољне послове, у Бриселу кажу да су сви који су били подвргнути карантину добили негативне тестове на коронавирус, чиме је осигурано безбедно окружење за рад и састанке.

Наглашавају да питање Заједнице српских општина (ЗСО) мора бити део свеобухватног споразума.

У Бриселу подсећају да је споразум о ЗСО закључен 2013. године “у доброј вери” и да “никада није поништен нити повучен”.

“Косово је преузело међународну обавезу да спроведе овај споразум. На Косову је да предложи пут ка примени овог споразума”, кажу у Бриселу.

Оцена Брисела је да се да се пресуда Уставног суда Косова из 2015. године у вези са ЗСО “редовно тумачи погрешно”, односно да тај суд никада није рекао да се удружење/заједница не може успоставити.

“Стога очекујемо да ће Косово поштовати обавезе које је преузело у дијалогу”, став је Уније.

Европски посредници у дијалогу Београда и Приштине подсећају и на чињеницу да је пред обнављање процеса дијалога у јулу ове године договорено да се паралено са свеобухватним споразумом ради и на примени свих договорених а неиспуњених споразума из процеса дијалога.

Подели на: