четвртак, 08. јуна 2023. | 20:50
Најновије вести

Брнабић: И нова влада наставиће развој односа са Кином

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у разговору са високим званичником Кине Јанг Ђечијем да ће и нова влада наставити да развија стратешко партнерство с Кином. Јанг честитао Србији на успесима, пре свега у економском развоју. Министар Ивица Дачић истакао да су односи две земље на најбољем нивоу у досадашњој историји билатералних односа.

 

“Србија ће у наредном периоду, у најкраћем могућем року, а свакако до 3. новембра, добити нову владу, али могу да гарантујем да ме ће нова влада једнако као и ова бити посвећена стратешком партнерству и даљем развоју челичног пријатељства наше две земље”, рекла је Ана Брнабић.

Подсетила је да кинески партнери раде у Србији на пројектима изградње путева, мостова и других, уз захвалност кинеским компанијама које су инвестирале у Србију, јер су, како је рекла, захваљујући томе сачуване десетине хиљада радних места и отворено још неколико хиљада нових.

“Хвала вам што сте замолили да данас немамо само протоколарни, већ суштински састанак, да прођемо кроз све заједничке пројекте и планове за будућност”, рекла је Брнабићева.

Члан Политбироа Централног комитета КП Кине и директор Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јанг Ђечи истакао је да су последњих година Србија и Београд постигли напредак и успех у друштвеном и економском развоју, на чему је честитао премијерки.

“Ви се дуго залажете за унапређење практичне сарадње Србије и Кине. Недавно сте са председником Србије и министрима, у кинеској амбасади у Београду, обележили 71. годишњицу оснивања НР Кине. То показује да државни врх Србије придаје велики значај развоју односа са Кином и на томе се искрено захваљујемо”, рекао је Јанг.

“Развијати што боље стратешке односе и у наредном периоду”
Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са Јанг Ђечијем и поручио да је Србија велики пријатељ Кине и да жели да развија што боље стратешке односе с том земљом и у наредном периоду.

Дачић је навео да је задовољан развојем односа Србије и Кине, као и да се нада да ће се у наредном периоду, након формирања нове Владе Србије, и даље радити на унапређењу тих односа.

Шеф српске дипломатије је истакао да му изузетну част и задовољство представља то што има прилику да са Јангом, за којег каже да је главни архиктекта савремене спољне политике Кине и изузетни познавалац међународних односа, размени мишљења о стању и перспективи свеукупног стратешког пријатељства Србије и Кине.

Истакао је да су односи две земље на најбољем нивоу у досадашњој историји билатералних односа Србије и Кине и у том смислу подсетио на низ билатералних посета на највишем нивоу, укључујући и међусобне посете два председника.

Додао је да има редовну комуникацију и посете са својим кинеским колегом и подсетио да је посетио Кину у фебруару ове године на самом почетку пандемије коронавируса.

“Ми смо радосни због успеха које Кина постиже и имате нашу пуну подршку и када је реч о принципима политике једне Кине, као и очувања територијалног интегритета и суверенитета”, казао је Дачић.

Изразио је захвалност Кини на односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије, а везано за једнострано проглашену независност Косова.

Такође, Дачић је честитао и 71. годишњицу од оснивања Комунистичке партије Кине.

Јанг је оценио да су посете председника Вучића Кини и кинеског председника Сија Србији унеле велики подстицај за унапређење односа две земље.

Подели на: