subota, 26. novembra 2022. | 10:57
Najnovije vesti

Brnabić poslanicima: Srbija ima najmanju stopu smrtnosti u ovom delu Evrope

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, na prvoj sednici u vanrednom stanju, premijerka Ana Brnabić je istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti od koronavirusa, od 1,9 odsto, u poređenju sa zemljama u ovom delom Evrope. Sednica je počela minutom ćutanja za sve preminule tokom epidemije koronavirusa.

 

Brnabić je navela da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a očekuje da će danas već biti na drugom mestu.”Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći ukoliko zadržimo disciplinu i rukovođenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome sto smo zacrtali”, rekla je Brnabić.

Ističe da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao o poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova…

“Nismo morali da biramo koji ćemo život spasiti”, naglasila je Brnabićeva.

Navodi i da su u velikoj meri sačuvani životi najstarijih građana, što je bio jedan od ciljeva u ovoj borbi, dok je drugi cilj bio očuvanje zdravstvenog sistema.

“Borili smo se srcem i znanjem uz našu struku za živote građana uz ogromnu pomoć pre svega partnera iz Kine, to treba reći i ne treba se toga stideti, ostaćemo večno zahvalni, ali i partnera iz EU, koji su se i sami suočavali sa pandemijom i ogromnim ljudskim zrtavama, ali i Rusije, SAD, UAE, Norveške, Mađarske…”, rekla je Brnabićeva.

Podvukla da je ponosna na svoju zemlju i na to kako se borila sa pandemijom, kao i na to gde se danas nalazimo i kako smo se spremili za sve ono što dolazi nakon pandemije.

“Ponosna sam na naše građane, naše institucije, na tim koji Vlada Srbije čini sa predsednikom Srbije i na sve naše stručnjake kao i na naše lekare i medicinsko osoblje, zdravstvene radnike i na sve koji su bili na prvoj liniji fronta. Njima najveća moguća zahvalnost i u ime cele vlade”, zahvalila je Brnabićeva.

Podsetila da je prvi identifikovani slučaj u Srbiji bio 6. marta ove godine i taj slučaj je, kaže, importovan iz Italije, navodeći da je pre toga testirano 58 ljudi koji su imali simptome nalik kovidu 19.

Testiranje je počelo 13.februara kada se, kaže, pojavio prvi sumnjivi slučaj i svi su bili negativni. Navela je i da je prvi smrtni slučaj bio 20. marta.

Od 4. maja izrada studije prokuženosti
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu od 4. maja početi izradu epidemiološke studije o prokuženosti na uzorku od 7.000 domaćinstava u Srbiji.

Brnabićeva je na sednici skupštine, koja je poćela minutom čutanja, čime je odata pošta svim građanima koji su preminuli od posedica koronavirusa, kazala da je Srbija zapoćela domaću proizvodnju testova na antitela.

To će raditi Institut za primenu nuklearne energije, rekla je Brnabićeva i dodala da će prvi testovi biti spremni u roku od mesec dana.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku više zemalja je zatražilo podršku od Srbije, ukoliko budemo imali dodatne količine testova na antitela

“Srbija je u boljem položaju nego bogatije i razvijenije zemlje”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je na sednici kazala i da je vrednost humanitarnih letova oko dva miliona evra.

Poslanici o potvrđivanju vanrednog stanja i merama Vlade
Sednici, sa svega dve tačke dnevnog reda, o kojima se vodi objedinjena rasprava, ne prisustvuje deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta od januara prošle godine.

Poslanici treba da se izjasne o potvrđivanju vanrednog stanja i o Predlogu zakona o potvrđivanju uredaba koje je vlada uz potpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja, a kojih je 44.

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije tražili su uoči sednice produženo vreme za raspravu.

Podeli na: