četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:18
Najnovije vesti

Brnabić: Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je ključna tema i politika naše zemlje depolitizacija Uneska što, kako kaže, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

 

 

Brnabić je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

“Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije”, kazala je premijerka.

Ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.

“Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće politizaciju za vreme svog mandata”, dodala je Brnabić.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

“Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slučaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa”, rekla je ona.

Brnabić dodaje da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

“Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to”, kazala je Brnabić i dodala da postoje druga pitanja kojima treba da se bave, a ne Kosovom.

Brnabić je izjavila da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Ona je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji – Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

“Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine”, rekla je premijerka Srbije.

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu I konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

“Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalažemo za depolitizaciju Uneska”, naglasila je Brnabić.

Drugog dana boravka u Parizu, sastala se sa sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

Brnabić i Azile sastale su se na marginama 41. zasedanja Generalne konferencije Uneska. Brnabić će se kasnije danas obratiti na svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Uneska.

Srpska baština na KiM dokaz važnosti Uneska

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na KiM – Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta I spomenika ugroženo.

“Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine”, rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu I konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemelljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

“Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalaženo za depolitizaciju Uneska”, naglasila je Brnabić.

 

Podeli na: