Најновије вести

Брнабићева и Јоксимовићева са Жофреом и амбасадорима чланица ЕУ

Премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састале су се са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жофреом и амбасадорима држава чланица Уније.

 

Теме састанка били су Пакет проширења Европске уније (ЕУ) за 2021. годину и Извештај Европске комисије (ЕК) о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији, саопштено је из Владе Србије.

Ана Брнабић је нагласила да је састанак одржан по објављивању извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера, те да Србија има континуирану комуникацију са ЕУ делегацијом и свим државама чланицама и отоворено разговара у вези са даљим реформама, а пре свега у области владавине права.

Премијерка је рекла да је овогодишњи Извештај о напретку Србије објективно сагледао све што је Влада Србије постигла на убрзању политичких и економских реформи, реализујући тиме и један од својих стратешких приоритета.

“Посебно је важно то што је Европска комисија јасно дала оцену да смо достигли критеријуме неопходне за отварање два кластера поглавља и данас смо у прилици да представницима ЕУ и држава чланица пружимо и додатне информације о усвајању и спровођењу свих неопходних реформи. Због тога нам је значајно што се овај састанак одржава одмах након Извештаја о напретку, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера”, рекла је Брнабићева.

Изразила је уверење да ће и та додатна појашњења допринети добијању сагласности за формални наставак преговора до краја ове године.

Како је нагласила, препорука ЕК за даље отварање кластера политички је веома значајна, не само као подстицај влади да настави мотивисано и одговорно да реализује своје реформске планове, већ и грађанима Србије, али и свима у региону, који још једном и на овај начин добијају јасну потврду о перспективи чланства у ЕУ.

“Нашим грађанима посебно је важно што је постигнут напредак у свим сегментима владавине права, као и то што је тај напредак резултат снажнијег политичког лидерства и заједничког деловања свих институција Србије. Желимо додатни напредак у свим областима, а нарочито у владавини права и за то нам је значајна континуирана комуникација са ЕУ делегацијом у Србији и свим државама чланицама”, рекла је Брнабићева.

“Напредак забележен у свим областима”
Министарка Јадранка Јоксимовић је истакла да Извештај обезбеђује потребну равнотежу у оцени свега што је Србија остварила у претходном периоду.

Како је рекла, веома је важно за даљи реформцки процес да је евидентирано да је Србија испунила све критеријуме за отварање свих 12 поглавља у два кластера: кластера 3 који се односи на инклузивни раст и компетитивност и кластера 4 – Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Такође, како је подвукла, у већ отвореном кластеру 1, који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим областима – у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

“У неким сегментима спровођење реформи је брже, а у другим је та динамика нешто спорија, али је напредак уочен у свим областима и забележен је и у самом Извештају”, казала је Јоксимовићева.

Како је нагласила, уверена је да ће опште оцене Европске комисије, које говоре у прилог искрености, посвећености и способности владе да у доба пандемијске кризе спроводи политике од значаја за процес приступања, бити довољан оријентир државама чланицама да се усагласе око даљег отварање кластера.

“Подстичемо Србију и очекујемо да испуни обавезе”
Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жофре захвалио је влади што је сазвала састанак са амбасадорима држава чланица ЕУ, што је, како каже, позитиван показатељ посвећености Србије јачању дијалога о реформама ради решавања приоритета и неопходних активностиидентификованих у годишњем извештају Европске комисије.

Жофре је подсетио да Извештај одражава повећан број иницијатива владе за испуњавање критеријума ЕУ последњих месеци, које имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када се у потпуности спроведу.

Такође, подсетио је и да су ЕУ и њене чланице, раније овог месеца на Брду код Крања, поново потврдиле посвећеност Уније европској перспективи Србије и процесу придруживања.

Са новом методологијом, каже, они подстичу Србију да настави реформе и очекују да Србија испуни своје обавезе, посебно у области владавине права.

Амбасадор Жофре је додао да су лидери ЕУ на Брду изразили очекивање да ће партнери на Западном Балкану, укључујући Србију, јасном и доследном јавном комуникацијом пренети предности приступања ЕУ и њених инвестиција.

Подели на: