nedelja, 02. oktobra 2022. | 20:32
Najnovije vesti

Cilj je da život Srba na KiM ne bude prožet patnjom već da bude oličenje sreće

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev posetio je Kosovsko Pomoravlje

 

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev  je boravio u Kosovskom Pomorvlju, a u cilju upoznavanja sa trenutnim uslovima života, potrebama i problemima srpskog življa u ovom delu južne srpske pokrajine, uz naglasak da će Republika Srbija nastaviti da pomaže svoj narod na ovim prostorima u raznim segmentima života i rada.

On je najpre obišao selo Pasjane u kome živi oko 1000 Srba. Ovde je posetio višečlanu socijlno ugroženu šestočlanu porodic Jovice Serafimovića , koja se nakon rata više puta našla na meti albanskih ekstremista iz susednog sela Vlaštica i više puta bila napadana.Kako se čulo u razgovoru Kozareva sa članovima ove porodice njoj su pre nekoliko godina ukradene četiri krave. Kuća u kojoj žive Serafimovići je nezavršena. Korzarev je u razgovoru sa njima izrazio spremnst da im se pomogne u domenu poljoprivredne proizvodnje , kao i oko srećivanja kuće ali i oko toga da se razmotre mogućnosti da se neko od ukućana zaposli i time porodici obezbedi sigurnija materijalna egzistencija i ostanak i opstanak na prostoru Kosova i Metohije.

U selu Koretištu u kome živi oko 1000 Srba, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je zajedno sa prestavnicima Kosovskopomoravskog okruga i privremenog organa opštine Gnjilane, posetio takođe socijalno ugruženu porodicu Milana Vasića, koja ima neadevkatne životne uslove po pitanju stambenog prostora. Dogovoreno je da im se pomogne oko obezbeđivanja materijala za sređivanje kuće kao i pomoć oko upotpunjavanja stočnog fonda. U Koretištu Kozarev obišao i privatno preduzeće Srđana Kovačevića koje se bavi špedicijom i transportom i jedno je od uspešnijih privatnih preduzeća u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Ovo preduezće upošljava 10 radnka.

Tokom svoj današnje posete Kosovskom Pomoravlju Dušan Kozarev je boravio i u Muzičkkoj školi „ Stevan Hristić“ iz Gnjilana koja je nakon rata 1999.godine dislocirane u selu Stanišoru. Kancelarije za KiM je ovoj obrazovnoj ustanovi obezbedila modernu harmoniku koja će se koristiti za potrebe izvođenja nastave. Gosta iz Kancelarije za KiM su u školi dočekali nastavici i deca. Dvojica talenotovanih dečaka Nikola i Jovan Stojković , učenici ove škole su u znaku dobrodošlice gostu odsvirali nekoliko muzičkih kompozicija na harmonici.

-Bio je ovo još jedan lep dan u ovih nekoliko nedelja intenzivnih poseta našem narodu na prostoru Kosovskog Pomoravlja. Danas smo obišli ljude kojima treba pomoći. Tu je bilo i porodica sa malom decom koji žive pre svega u lošim sambenim uslovima. Dogovorili smo se da izađemo u suret svima onima kojima je pomoć potrebna, kako smo to i unazad godinama činili kroz obezbeđivanje građevinskog materijala, izgradnju kuća i na druge načine. Imali smo vrlo sadržajne razgovore, koji će vrlo brzo rezultirati efektima u vidu toga svega što su nam ljudi tražili i što ćemo im omogućiti maksimalnim naporima. Ono što je takođe bilo dobro kako smo već uobičajili poslednjih nekoliko nedelja naših poseta ovim prostorima to je da vidimo i one koji nisu socijalno ugroženi, već se uspešno bave određenim delatnostima. Ima i takvih primera.Ponosni smo i na činjenicu da smo imali priliku i da vidimo ljude koji zapošljavaju radnike u svojim privatnim firmama, što je jako dobro. Sveukupno ovo je jedna sadržajna i uspešna i plododotvorna poseta –ocenio je Kozarev današnji svoj boravak u Kosovskom Pomoravlju.

-Sad je na nama svima, predstavnicima srpskog naroda, na ovim prostorima, na nama iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju da radimo na onome što su nas zadužili i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i direktor naše kancelarije Marko Đurić, na šta nas obavezuje funcija koju obavljamo za naš narod na ovim prostorima da se maksimalno angažujemo, da svaki naredni dan bude bolji za našu decu ovde pre svega, jer na njima ostaje budućnost Srbije na prostorima KiM- dodao je Kozarev. On je podsetio na činjenicu da je u skorije vreme omogućeno zapošljavanje 250 novih radnika u zdravstvuna KiM i da je ovih dana odobreno zapošljavanje novih radnika u predškolskim ustanovama u regionu Kosovskog Pomoravlja.

Kozarev je na kraju svoje današnje posete Kosovskom Pomoravlju naglasio da je cilj da život Srba na KiM ne bude prožet patnjom već da bude oličenje uspeha i sreće.

S.I.

Podeli na: