utorak, 06. decembra 2022. | 08:46
Najnovije vesti

Crkva je mesto nade i radosti

Novoosnovani manastir Svetog Dimitrija u Sušici

 

Vladika Raško-prizrenski Teodosije služio je prvu arhijerejsku liturgiju u novoosnovanom manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice. Obraćajući se vernicima vladika je besedio o značaju svete liturgije kao i o našem prinosu Bogu koji od nas traži da na njegovu milost i dobrotu uzvratimo ljubavlju i služenjem prema Bogu ali i prema bližnjima. On je posebno istakao značaj pomenutog manastira u koji, po njegovom blagoslovu, žive nastojateljnica mati Irina i monahinja Hristina. Vladika se osvrnuo i na ukupan položaj našeg naroda i crkve.
-Zato Bogu prinosimo naše molitve da bi gospod nas pogledao u našem podvigu, u našem služenju.Tamo gde se strada Bog je prisutan, U stradanju se okrećemo prema Gospodu i tražimo zaštitu i pomoć. U vreme kada pojedinci odlaze sa Kosova i Metohije, ne u veri i nadi, već u očajanju, novi manastiri i Crkva su mesto nade i radosti. Tako je ovaj manastir koji je zaživeo poput sveće koja treba da svetli svima, uključujući i one koji su daleko , evo u ovo mesto sada dolaze i oni koji nikada nisu čuli za njega, zahvaljujući podvigu naših sestara, njihovoj ljubavi i služenju Bogu i bližnjima, rekao je vladika Teodosije.
Hram Svetog Dimitrija podignut je na temeljima crkve iz 14. veka i obnavljali su ga eparhija i meštani zajedno sa svešteničkom porodicom protojereja Save Šmigića. Hram je živopisan, ranije je izgrađen konak za narod a tokom prošle godine sagrađen je i objekat za smeštaj monahinja čiju je izgradnju podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
M.Č.

Podeli na: