subota, 10. decembra 2022. | 02:59
Najnovije vesti

Čuvar starog zanata

Majstor Milosav Simonović- Losa iz Donjeg Krnjina kod Leposavića jedini kazandžija na području severnog dela Kosova i Metohije.

Svi ga znaju pod nadimkom Losa, Milosav Simonović iz Donjeg Krnjina, naročito u ovom delu godine, pred kraj leta, ima najviše posla, jer domaćini žure da poprave dotrajale furune i kazane za predstojeći posao, pečenja rakije. Ovaj stari zanat naučio je od svog oca i verno ga čuva i nastavlja na korist svima kojima su njegove usluge potrebne.
Leposavić, 27. avgusta- Berba ovogodišnjeg roda šljiva se privodi kraju, a ovo ukusno voće na području ovog dela Ibarske doline najčešće završi u kacama, a potom u kazanima za pečenje rakije. Dok šljive vre u kacama, domaćini pripremaju kazane, burad i drva za pečenje rakije. No, zbog dugotrajne upotrebe kazani za rakiju brzo propadaju, pa je potrebna popravka. To najbolje radi iskusni kazandžija Milosav iz sela Donji Krnjin pored Ibra, koje se nalazi na pola puta između Leposavića i Leška. Ovaj pedesetogodišnjak nasledio je ovaj posao od svog oca, a ujedno je i jedini kazandžija na području severnog dela Kosova i Metohije. Njegove mušterije su domaćini koji imaju šljivike od Kosovske Mitrovice do Leška.
-Kod kazana zbog dugogodišnje upotrebe najpre progori i propadne furuna zbog jake vatre i ona više nije za upotrebu, potrebna je popravka. Ja sam posao kazandžije izučio i zavoleo pored svog oca i mogu reći da ih uspešno popravljam i tako reći vraćam u život, kaže Milosav, majstor za popravku kazanskih furuna koji nema konkurenciju, jer jedini čuva ovaj zanat od zaborava.
Majstor Milosav-Losa od starih furuna pravi nove i to od jačeg lima kako bi im vek trajanja bio duži. U njegovoj kovačkoj radionici uvek na popravku ima po dva, tri kazana koji čekaju da stignu na red za popravku. Zadivljujuće je sa kakvom preciznošću majstor uradi novu furunu, tako da se bakarni kazan u nju uklopi na zadovoljstvo mušterija. U ovom poslu često mu pomažu supruga Marica ili neka od četiri ćerke.
Losa je na usluzi i svim poljoprivrednicima kojima se u sezoni radova pokvare poljoprivredna mašine i alati. Kao varioc, nadaleko je poznat, a najčešće popravlja raonike na traktorskim plugovima. U sezoni poljoprivrednih radova najčešće popravlja freze, kosačice, balirke i traktore. Sve to mnogo znači poljoprivrednicima kao bi se posao u poljoprivredi na vreme i kvalitetno uradio.
Majstor Milosav je po struci mašinbravar. Zaposlen je u Fabrici otkovaka Lola u Lešku i poznat kao veoma dobar majstor svog zanata.
– Radim u fabrici u Lešku skoro trideset godina, na radnom mestu oštrač alata. Poznato je da na tom radnom mestu treba pokazati pre svega preciznaost i zato se trudim da uvek odgovorno završim svoj posao. Posao kod kuće, u svojoj radionici radim, pre svega iz velike ljubavi, jer sam još kao dete pored oca zavoleo kazandžijski posao i to je na neki način postala porodična tradicija jer je moj pokojni otac Đoka bio nadaleko čuveni majstor ovog posla, od koga sam radionicu i nasledio, a kasnije je i osavremenio, priča majstor Milosav.
Želimo mu da još mnogo godina nastavi da radi ovaj posao, da sačuva porodičnu tradiciju i da neko od njegovih naslednika preuzme posao u dogledno vreme. Kako sam kaže, ovo je dodatni posao koji donosi izvesna sredstva, a njegovo je i zadovoljstvo je tim veće, kako kaže, kada vidi da je posao dobro uradio i da su njegove mušterije zadovoljne. Sa prvim danima jeseni počinje i sezona pečenje rakije, a do tada i kazani će biti popravljeni spremni za upotrebu.

V.Vukojević

Podeli na: