субота, 31. јула 2021. | 08:41

Да ли је победа Самоопредељења у Подујеву прва казна за рушење владе Аљбина Куртија

Ванредни избори за општинске председнике у северном делу Косовске Митровице и Подујеву успешно су организовани упркос епидемији коронавируса, али више од самог техничког одржавања у ванредним околностима, пре свега у Подујеву, наговестили су почетак промене на албанској политичкој сцени на читавом Косову.

 

 

У северном делу Митровице очекивано је победио Милан Радојевић, кандидат Српске листе, тренутно најорганизованије политичке групације Срба на Косову и Метохији. У Подујеву је, међутим, победио Шпејтим Булићи, представник покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

“Ово нису избори. Оно што се догодило је референдум. Не само данас, већ ће бити и убудуће.”

Том оценом је Аљбин Курти са присталицама означио победу свог кандидата у Подујеву, који је освојио 51,6 одсто гласова, и то у општини која је и пре, а и после сукоба на Косову 1999. године, важила за бастион Демократског савеза Косова, странке која је у марту ове године одиграла кључну улогу да свргне Куртијеву владу и формира нову са премијером из својих редова.

Од рушења Куртијеве владе, покрет Самоопредељење, са највише посланика у косовском парламенту инсистира на новим изборима, тврдећи да ће на њима апсолутно победити. Прилику у Подујеву су искористили и добили подршку бирача са више од 50 одсто.

Нова прилика за Самоопредељење
У ситуацији када је албанска политичка сцена на Косову са владом коју предводи Демократски савез Косова, пуна превирања, када међу коалиционим партнерима нема разумевања за усвајање најосновнијих законских предлога ради заштите становништва и економије од последица ковида 19, када се бивши косовски председник са другим вођама ОВК суочава са оптужбама за ратне злочине и притвором у Хагу, када међу странкама на власти нема разумевања ко ће бити нови председник уместо Хашима Тачија, покрету Самоопредељење отвара се нова прилика, и то на читавом Косову.

Апсолутна победа Самоопредељења у Подујеву је изазов владајућој коалицији. Да ли да сачува власт проширивањем постојеће владе уласком Демократрске партије и тиме покуша да нађе решење за наследника притвореног Хашима Тачија за место председника, или да иде на нове парламентарне изборе.

Оцена је аналитичара у Приштини да се одласком политичких вођа из ратног крила бивше ОВК “отворио простор, а да је изборни резултат у Подујеву потврдио жељу и намеру Албанаца да мењају политичку слику на Косову, да је дошло време да странке, попут Демократске партије, Демократског савеза, Алијансе за будућност, које су две деценије након сукоба узурпирале власт, крену неким другим путем”.

Подели на: