субота, 13. августа 2022. | 15:16
Најновије вести

Да се не забораве злочини над Србима

Навршила се 21. година од терористичког напада на аутобус ”Ниш експреса” у Ливадицама

 

Напад на аутобус у Ливадицама код Подујева једна је од највећих трагедија на Косову и Метохији , и уједно један од највећих злочина над Србима по доласку међународне мисије. Породице 21 годину чекају да правда буде задовољена и злочинци кажњени, и поручују да их та нада никада неће напустити. Сазнање да је истрага обустављена пре неколико година тешко им пада, и не прихватају образложење да недостају докази.
У аутобусу који је саобраћао на релацији Ниш-Грачаница било је тог кобног дана више од 50 путника. Званични број настрадалих је 12 – од којих и двогодишњи дечак Данило – док је 43 путника повређено.
Тим поводом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу служен је парастос страдалим путницима. Служио га је отац Бојан Крстић, а поред чланова породица убијених путника, рођака и пријатеља парастосу су присуствовали и представници локалних власти по српском и косовском систему, начелник Косовског управног округа Срђан Поповић, иначе један од путника конвоја који је обезбеђивала војска Кфора, и сведок овог страшног злочина.
-Свих ових година бол не јењава, нажалост појачава се са дубоким осећајем неправде. Данас окупљени у Лапљем Селу не дозвољавамо да овај велики злочин падне у заборав, и настојаћемо да тражимо правду за наше жртве, рекла је проф. Др Љиљана Шубарић, председница општине Грачаница.
Јелена Стојановић, једна од преживелих путника и сестра убијене Мирјане Драговић, већ 21 годину понавља да правда за Србе не постоји. Ни код оних који су злочин починили, ни код припадника међународне заједнице који су тада конвој обезбеђивали и били задужени за ред и мир.
-Нама је остало да тугујемо, остали су нам туга и бол. Богу смо оставили правду, од власти ништа не очекујемо а народу је остало да памти и не заборави, кратко каже Јелена.
У саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију каже се да је пре 21. годину почињен један од најмонструознијих злочина на Косову и Метохији. Надлежни из ове институције апелују пре свега на међународне мисије на терену, да поново отворе истраге за овај и све друге злочине над српским народом на Косову и Метохији и да се починиоци пронађу и адекватно осуде за почињена злодела.
”Више од две деценије починиоци и налогодаци овог крвавог злочина нису пронађени и кажњени. Злочин у Ливадицама показује да је након ратних сукоба на Косову и Метохији на сцену ступила организована кампања терора и застрашивања, која је имала за циљ завршетак етничког чишћења српског становништва. Међутим, најгоре од свега је што је идеологија која је довела до злочина у Ливадицама и данас жива и огледа се у свакодневним нападима на Србе, њихову имовину и објекте Српске православне цркве у покрајини”, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ и наглашава да обешрабрује и чињеница да политичари у Приштини до данас нису показали спремност да се суоче са злочинима над српским народом на Косову и Метохији, који по правилу остају нерасветљени и некажњени, па је у таквој атмосфери тешко очекивати озбиљнију нормализацију односа на терену.
Канцеларија за КиМ сматра да је овај злочин мрља и на лицу међународне заједнице, која није успела да испуни обавезе из свог мандата и осигура безбедност српском становништву у покрајини, што потврђује и чињеница да се злочин у Ливадицама догодио у присуству војника КФОР-а.
Обележавање годишњице напада на аутобус у Ливадицама организује Културно просветна заједница Косова и Метохије.
М.Ч.

Подели на: