petak, 01. jula 2022. | 06:06
Najnovije vesti

Da se ne zaborave zločini nad Srbima

Navršila se 21. godina od terorističkog napada na autobus ”Niš ekspresa” u Livadicama

 

Napad na autobus u Livadicama kod Podujeva jedna je od najvećih tragedija na Kosovu i Metohiji , i ujedno jedan od najvećih zločina nad Srbima po dolasku međunarodne misije. Porodice 21 godinu čekaju da pravda bude zadovoljena i zločinci kažnjeni, i poručuju da ih ta nada nikada neće napustiti. Saznanje da je istraga obustavljena pre nekoliko godina teško im pada, i ne prihvataju obrazloženje da nedostaju dokazi.
U autobusu koji je saobraćao na relaciji Niš-Gračanica bilo je tog kobnog dana više od 50 putnika. Zvanični broj nastradalih je 12 – od kojih i dvogodišnji dečak Danilo – dok je 43 putnika povređeno.
Tim povodom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos stradalim putnicima. Služio ga je otac Bojan Krstić, a pored članova porodica ubijenih putnika, rođaka i prijatelja parastosu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti po srpskom i kosovskom sistemu, načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović, inače jedan od putnika konvoja koji je obezbeđivala vojska Kfora, i svedok ovog strašnog zločina.
-Svih ovih godina bol ne jenjava, nažalost pojačava se sa dubokim osećajem nepravde. Danas okupljeni u Lapljem Selu ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav, i nastojaćemo da tražimo pravdu za naše žrtve, rekla je prof. Dr Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica.
Jelena Stojanović, jedna od preživelih putnika i sestra ubijene Mirjane Dragović, već 21 godinu ponavlja da pravda za Srbe ne postoji. Ni kod onih koji su zločin počinili, ni kod pripadnika međunarodne zajednice koji su tada konvoj obezbeđivali i bili zaduženi za red i mir.
-Nama je ostalo da tugujemo, ostali su nam tuga i bol. Bogu smo ostavili pravdu, od vlasti ništa ne očekujemo a narodu je ostalo da pamti i ne zaboravi, kratko kaže Jelena.
U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže se da je pre 21. godinu počinjen jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji. Nadležni iz ove institucije apeluju pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela.
”Više od dve decenije počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni. Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Međutim, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini”, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM i naglašava da obešrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.
Kancelarija za KiM smatra da je ovaj zločin mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.
Obeležavanje godišnjice napada na autobus u Livadicama organizuje Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije.
M.Č.

Podeli na: