četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:18
Najnovije vesti

Dačić: Cilj Kurtija zauzimanje severa, samo ne znam dal je lud ili ovo radi uz nečiji pristanak

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je akcija kosovske vlade i slanje specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova zapravo generalna proba kako će reagovati Srbija i međunarodna zajednica.

 

 

Dačić je na Kurir televiziji rekao da je „pitanje je ko je sada mentor ovog što se događa… Nemačka, SAD, neko drugi, a i ćutanje je znak odobravanja“.

„Došli su na sever Kosmeta bez najave što im inače nije dozvoljeno… Hoće međunarodnu zajednicu da dovedu pred svršen čin. Oni su to već uradili, a tolerisanje jedne takve političke situacije dovodi baš do ovakvih situacija kao na Jarinju“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je ova tema bila aktuelna još kad su bili započeti pregovori u Briselu, u oktobru 2012. godine.

„Tači i ja smo tada potpisali sporazum, a njegova suština bilo je formiranje Zajednice srpskih opština što do dan-danas nije sprovedeno. Garant tadašnjeg potpisa bila je Ketrin Ešton i EU“, rekao je Dačić.

On je ukazao na “niz događaja koji su se dogodili, a koje je međunarodna zajednica tolerisala kao i ovo što se sada događa: uvođenje taksi 100 odsto, formrianje tzv. vojske Kosova, prijava za članstvo u Unesko i druge međunarodne zajednice, suđenja Srbima širom Kosova”.

„Ovde je suština zauzimanja severa Kosmeta. Taj Kurti se ponaša kao da ništa pre njega nije bilo. Samo ne znam dal je lud ili ovo radi uz nečiji pristanak. Oni ne žele dogovor“, rekao je Dačić.

Šef srpskog parlamenta je podsetio da je ovo na Jarinju generalna proba kako će reagovati Srbija i međunarodna zajednica.

„Ono što me najviše nervira jeste to glasno ćutanje i ovde kod nas, uopšte nemate nikakvih reakcija. Kriv je Vučić, Dačić, samo to čujete ali ne i predloge šta dalje“, kazao je Dačić podsetivši da je Kurti bio u u zatvoru u Nišu, a da je Koštunica potpisao akt o pomilovanju.

Podeli na: