nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:15
Najnovije vesti

Dačić: Ponašanje Prištine ne daje optimizam za nastavak dijaloga

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ponašanje Prištine, navodeći kriviču prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ga ne želi za pregovaračkim stolom, pokazatelj da njoj nije stalo do dijaloga i kompromisa.

 

“Ako ovako budu nastavili, nismo optimisti kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Dačić uoči početka sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije, dodavši da će ponašanje Prištine biti jedna od tema sednice.

Prema njegovim rečima, te zemlje su suočene sa ogromnim pritiscima, i naveo primer da je predsednika Naurua sutradan posle note o povlačenju priznanja pozvao ambasador SAD u Australiji kojeg je interesovao taj postupak.

“SAD u celoj ovoj svetskoj krizi bave se da li Nauru priznaje Kosovo ili ne priznaje, ali njima je to dozvoljeno, a mi kad zovemo, mi ne smemo, e pa, to neće moći. Ja sam zahvalan predsedniku Vučiću što je dao insturkciju da se radi na povlačenju priznanja, zato što je to od velikog državnog i nacionalnog interesa”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija ima konstruktivan pristup, na osnovu postupaka Prištine može se zaključiti da je reč o jednom “političkom ludilu” i jednostranim aktima koji pokazuju da je Priština najveći faktor nestabilnosti.

“To je pokazatelj da njima nije stalo do dijaloga i kompromisa, samo je problem u tome što oni ne švataju da se situacija veoma promenila”, rekao je Dačić i dodao da se danas spoljnopolitička pozicija Srbije promenila i poboljšala.

Naveo je da se to može videti i u suretu predsednika Vučića sa brojnim međunarodnim zvaničnicima, a istovremeno je Srbija uradila mnogo i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.

Dačić je dodao da je za ovu vladu najvažniji cilj da se sačuvaju mir i stabilnost na KiM, dodajući da zbog toga u Srbiji mora postojati političko jedinstvo i stabilna politička situacija.

“To je suština našeg odnosa sa Srpskom naparednom strankom (SNS). Mi delimo iste ciljeve, a to je da Srbija što bolje zaštiti svoje državne i nacionalne interese i ostvari sve preduslove da u jednom dugom peirodu možemo da imamo društveni rast”, zaključio je Dačić.

Dačić je osudio sinoćni incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom za zastavu da polome staklo na ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.

“Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa”, rekao je Dačić.

Ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj.

“Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija”, istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

“U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija – zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa – zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije”, naveo je Dačić.

“Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu ‘Identitet’ pred ubistvo Đinđića je objavljen jedan tekst da je ‘Đinđić meta slobodnog strelca’. Nažalost, to se i desilo”, podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da “izvrgne ruglu” kada se slična situacija ponavlja sa akutelnim predsednikom Srbije.

Lider SPS-a je rekao da ta stranka neće na narednim izborima imati zajedničku listu sa SNS-om i poručio da je zadovoljan rezultatima koje je njihova zajednička koalicija u proteklih sedam godina ostvarila, a što će biti osnova za njihovu buduću saradnju.

“Nastavićemo saradnju sa SNS-om, ali na izbore ćemo nastupati samostalno, odnosno u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nećemo imati zajedničku listu sa SNS-om, što je i normalno, jer smo do sada uvek išli odvojeno na izbore”, rekao je Dačić.

On je pozitivno ocenio sve rezultate koje je SPS ostvarila u koaliciji sa SNS-om, dodajući da je za proteklih sedam godina napravljen veliki pomak kada je reč o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije.

Podeli na: