sreda, 28. septembra 2022. | 08:02
Najnovije vesti

Dačić primio u oproštajnu posetu ambasadora Meksika

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Država Meksika Marka Antonija Garsiju Blanka koji uskoro završava svoj mandat u Beogradu.

 

Dačić je istakao odličnu saradnju sa ambasadorom Garsijom Blankom tokom njegove četvorogodišnje službe u Republici Srbiji i poželeo mu uspeh u daljem radu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ponovio je posvećenost Republike Srbije višedecenijskom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama Meksika i spremnost za dodatno osnaživanje saradnje na svim poljima.

Čestitao je Garsija Blanku na izboru Meksika za nestalnu članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period 2021-2022. godine, izrazivši očekivanje da će saradnja dve države u okviru međunarodnih organizacija, kao i do sada, biti veoma dobra.

Podvukao je doslednost Meksika poštovanju temeljnih principa međunarodnog prava i ponovio najiskreniju zahvalnost na podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Ambasador Garsija Blanko je zahvalio ministru Dačiću na izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, istakavši, između ostalog, sve snažniju političku, privrednu i konzularnu saradnju dve države poslednjih godina.

Istakao je da će Republika Srbija i ubuduće moći da računa na dosledno prijateljstvo Sjedinjenih Država Meksika.

Dačić i Garsija Blanko potpisali su tokom Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji i Memorandum o razumevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji između dve države.

Konstatovano je da će potpisivanje ovih sporazuma doprineti daljem približavanju i saradnji između dve države.

Podeli na: