понедељак, 29. маја 2023. | 08:48
Најновије вести

Дачић: Приштина пре Вашингтонског споразума тражила укидање Специјалног суда

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да општа политичка конфузија на албанској страни прати косовску политичку сцену годинама, али то им је и алиби да не испуњавају оно што се договори у дијалогу, додавши да се са патријархом Иринејем могло рационално разговарати о питању Косова.

 

Он је за ТВ Пинк рекао да “неће победа Џозефа Бајдена на америчким председничким изборима моћи да промени оно што је на Косову реалност, а то је да су неки од приштинских званичника оптужени за злочине”, преноси Фонет.

Дачић је указао и да је приштинска страна тражила уочи потписивања Вашингтонског споразума да се распусте међународни судови и механизми.

“Ви не можете када говорите о Цркви, где је време историјска категорија и питање Косова нешто у шта се не дира, рекао је Дачић, и додао да је тешко разговарати на рационалан начин о стварима које јесу на неки начин Свето писмо.

“Сваки покушај рационалног раговора се тумачи као да желите да мењате Свето писмо или се понашате другачије. Патријарх је био човек са којим сте могли, он је и сам тражио, да реално разговарате о свим проблемима, предочио је Дачић.

Према његовим наводима “питање Косова није само питање мита, већ судбине људи који тамо живе, свештеника, манастира”.

“Патријарх српски Иринеј је за десет година провео цркву кроз један од најтежих периода, оценио је Дачић, подсећајући на сарадњу са Црквом у том периоду.

“Веома активно смо, председник Александар Вучић и ја, са патријархом разговарали о ситуацији на Косову и Метохији”, рекао је Дачић.

Подели на: