četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:04
Najnovije vesti

Dačić: Takse uvedene da bi se sprečio kompromis o KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da je upozorenje britanskih vlasti građanima da nije bezbedno putovati na sever Kosova “nastavak kriminalizacije severa Kosova” i istovremeno zapitao “koji to njihovi građani uopšte putuju na tu lokaciju”

 

Gostujući na TV Hepi, Dačić je kazao da se tu radi o “kontinutitetu površne politike koja dolazi iz Londona dugi niz godina”, međutim, ističe da se ipak sa njima pokušava da se nađe zajednički interes.

Rekao je da politiku Velike Britanije kreiraju i razne izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije koje su na visokim pozicijama, i dodao da je poslednji premijer Velike Britanije koji je bio u Beogradu bila Margaret Tačer.

Dačić je rekao i da nije Srbija kriva za usporavanje dijaloga oko Kosova već su krive takse koje je Haradinaj uveo.

On je ukazao da je Haradinaj sam rekao “da je uveo takse da bi sprečio da dođe do kompromisa oko ideje razgraničenja ako je to uopšte ideja”.

Reagujući na izjavu potpredsednika kosovske vlade Hodžaja da bi trebalo formirati “antisrpski pakt”, Dačić je rekao da misli da se Hodžaj pokajao i dodao da je “njihova odlika bila da ćute i rade, i sad svi to moraju da demantuju, jer svi zvanično pričaju da žele dobre odnose sa Srbijom”.

Dačić je ponudio da ponese papire u Varšavu kako bi Bedžetu Pacoliju pokazao koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova.

“Pacoli ide po svetu, lobira da zemlje priznaju Kosovo, a ovamo svi vrše pritisak na mene Nemci, Francuzi, Velika Britanija zašto mi to radimo. To je naša državana politika, nije moja samostalna.

Time smo učvrstili svoj međunarodni položaj”, rekao je Dačić i zapitao zašto Albanci ako toliko veruju u Kosovo ne traže otpust iz srpskog državljanstva.

On je naglasio da “nemamo dileme da je nepravna situacija vezana za Kosovo i mora da se nekako dovede u red” i zapitao: “Zašto se ne ide na model SSSR koji je imao tri glasa u UN, jer su i Belorusija i Ukrajina… Već se nudi rešenje dve Nemačke, da bi se Kosovo izdvojilo.

Podeli na: