Најновије вести

Дачић у Бањалуци: Заједничка седница скупштина Србије и Српске у новембру

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је у Бањалуци да ће заједничка скупштина Србије и Републике Српске бити одржана наредног месеца у Београду, а поводом јубилеја 30 година Парламента Српске.

 

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре после разговора са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милорадом Додиком рекао да 30 година можда не представља велику временску дистанцу, али да су за Србију и Републику Српску (РС) биле прекретница за будућност.

Дачић је поручио да је Република Српска успела да сачува 30 година, не само своје институције, већ и веру људи у то да могу бити сами на своме.

“То значи да имате апсолутну подршку Србије на основу Дејтонског споразума где сматрамо да свака капитална одлука која се тиче односа и позиције народа и ентитета и позиције неке централне власти на нивоу БиХ, уколико се мења, мора се заснивати на сагласности сва три народа и оба ентиета”, рекао је Дачић.

Нагласио је да су сви жељни мира и желе да се сачув амир, али исто тако и уставне позиције и овлашћења РС.

“Самим тим Србија ће гарановати све оно што не прозилази само из Дејтонског споразума, већ и све оно што смо заједно урадили почевши од споразума о специјалним односима”, рекао је Дачић.

Истакао је како се “ништа ново не дешава на овим просторима, те да се ове ствари дешавају деценијама уназад”.

“То се зове покушај да се изгира Дејтонски споразум тиме што ће се узимати све више овлашћења од РС. Да на крају ентитети готово немају никакав значај. И данас ме Додик информисао о последњим мерама и најавама мера које иду на узимање додатних овлашћења РС”, рекао је Дачић.

Навео је како су политичке странке у Парламенту Србије поднеле иницијативу да чују Додика и друге политичке странке РС о овом проблемима те да ће један такав састанак бити организован у Београду током наредног месеца.

“Само договор може да очува најважнију ствар, а то је мир”, рекао је Дачић и истакао да је Српска сачувала свој идентитет.

Поручио је да специјалне везе између Српске и Србије су “жива веза” између истог народа.

“Република Српска има снагу за самоодрживост”
Милорад Додик је рекао да Република Српска има снагу за самоодрживост, те да ће Народна скупштина Српске у наредним данима доносити одлуке које ће вратити уставну позицију.

Са Дачићем је, казао је Додик, разговарао о међусобној сарадњи Српске и Србије.

“Данас смо разговарали о времену иза нас. Оценили смо да је та сарадња одувек била изразито добра и пуна међусобног уважавања”, рекао је Додик.

Истакао је да је Дачић присутан на простира Српске у сваком погледу и да је био актер свих дешавања.

“Делили смо исте вредности за мир, стабилност, напредак и све оно што прати једно демократско друштво”, навео је Додик.

Нагласио је да Србија и Српска показују да могу у демократији самостално да управљају својим ресурсима.

“Српска има снагу за то. Покушавају антидејтонским деловањем да нам одузму све надлежности, а наша Скупштина ће одговорити на све то”, навео је Додик.

Подели на: