sreda, 28. septembra 2022. | 08:44
Najnovije vesti

Dačić: U BiH se dešava tiha revizija Dejtonskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH vidi kao tihu reviziju Dejtonskog sporazuma. Dačić navodi da odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

 

Ivica Dačić je rekao da Bošnjaci pokušavaju da od BiH, koja je, ističe Dačić, zajednička država ravnopravnih naroda i entiteta, naprave unitarnu državu u kojoj će većinu imati oni.

“Muslimani smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti”, rekao je Dačić.

Ističe da je Dejtonski sporazum definisao jasna pravila i ulogu Ustavnog suda, zato je problem, navodi Dačić, što odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

“Ustavni sud odlučuje o onome što su ingerencije BiH kao države, a zemljište i šume nisu vlasništvo BiH i ta odluka prelazi ingerencije Ustavnog suda”, istakao je Dačić.

Za izjavu Milorada Dodika “Goodbye BiH, welcome RS-exit”, Dačić kaže da je vidi kao političku borbu i jasnu poruku “da će muslimani ako nastave sa ugrožavanjem ravnopravnosti Srba i Hrvata imati probleme”.

“Srbi neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske”, naveo je Dačić.

Ukazao je i da je SDA, najveća muslimanska stranka u BiH, formirana na politici Alije Izetbegovića koji je pre 40 godina definisao u Islamskoj deklaraciji da se islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu.

“Sada misle da oni imaju većinu, a to je bila i tema pre nekoliko meseci na kongresu SDA”, ukazao je Dačić.

Podeli na: